Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.03.2011

Pred odhodom na Kosovo še slovesen postroj 23. slovenskega kontingenta

Danes, 18. marca, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani potekala slovesnost pred odhodom pripadnikov in pripadnic 23. kontingenta Slovenske vojske na šestmesečno delovanje v mednarodno operacijo KFOR na Kosovo.

Kontingent, v katerem je 320 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske in ki bo naloge na Kosovu prevzel konec tega meseca, je nagovoril namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiral Renato Petrič.

Ob tem je kontraadmiral Petrič dejal, da zadnja leta kontingenti Slovenske vojske na Kosovu predstavljajo pomembno silo, saj je njihov prispevek prepoznaven predvsem po profesionalno in kakovostno opravljenih nalogah. Konec februarja so se sile zavezništva na Kosovu reorganizirale, njihovo število se je z 10.000 pripadnikov zmanjšalo na okoli 5.600, je še dejal kontraadmiral Petrič ter nadaljeval, da je zmanjšanje posledica doseženih rezultatov in ocene, da so prebivalci Kosova in njihovo vodstvo na dobri poti, da sami prevzamejo skrb za varnost in stabilnost v državi. Pri tem je še poudaril, da kljub manjši vojaški prisotnosti naloge slovenskega kontingenta ostajajo nespremenjene, in sicer zagotavljanje varnega okolja ter svobode gibanja in vzpostavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem, bo pa intenziteta dela za slovenski kontingent večja, delo bolj naporno in dinamično.

Glavnino 23. kontingenta Slovenske vojske predstavljata manevrski četi z logističnim elementom, kontingent pa sestavljajo še pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije KFOR v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki Slovenske vojske bodo delovali v občinah Peć, Novo selo, Klina, Istok, Vučitrn in Priština.

Foto: des Robert Cotič