Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.09.2012

Pred napotitvijo v Afganistan poteka v Nemčiji zaključno usposabljanje 18. slovenskega kontingenta sil Isaf

Do 27. septembra v Večnacionalnem centru za usposabljanje v Hohenfelsu (Joint Multinational Rediness Center – JMRC) v Republiki Nemčiji poteka usposabljanje 62 pripadnikov 18. kontingenta Slovenske vojske, ki v začetku oktobra odhaja v šestmesečno mednarodno operacijo Isafa v Afganistanu.
Pripadnikom Slovenske vojske se je 14. septembra na usposabljanju pridružilo tudi 11 pripadnikov nacionalne garde Kolorada, ki bodo v Afganistanu delovali v okviru slovenskega kontingenta (SVNKON). Ob tej priložnosti je potekala tudi krajša slovesnost, na kateri so slovenski vojaki pripadnikom ameriške vojske podelili znake SVNKON 18 ISAF.
Kontingent se usposablja iz taktičnih postopkov in posebnih nalog, ki jih bodo pripadniki opravljali v Afganistanu, prav tako se usposablja tudi poveljstvo iz štabnega procesa dela na taktični ravni, mentorji pa se usposabljajo iz taktičnih postopkov na terenu. Usposabljanje se bo končalo s skupno vajo, ki bo namenjena preverjanju in potrditvi končnih operativnih zmogljivosti kontingenta.
Usposabljanje v Republiki Nemčiji predstavlja drugo fazo priprav na odhod v operacijo. Prvi del priprav je potekal v Republiki Sloveniji. V okviru prve faze sta bila izvedena konsolidacija in usposabljanje iz individualnih ter kolektivnih veščin in taktike malih enot. Pripadniki so opravljali različne tečaje in seminarje, prav tako pa je potekalo tudi zadolževanje opreme in orožja. Tretjo fazo usposabljanja bo kontingent izvedel v prvih štirinajstih dnevih po prihodu v Afganistan.