Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.05.2016

»Prav pripadnice in pripadniki Slovenske vojske predstavljate njen najbolj odličen obraz«

… je v nedeljo, 15. maja, na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske na Gospodarskem razstavišču dejal predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Na slovesnosti ob 25. dnevu Slovenske vojske, ki se praznuje v spomin na začetek usposabljanja slovenskih nabornikov v dveh učnih centrih v Sloveniji leta 1991, sta bila v čin brigadirja povišana Klemen Medja in Vilibald Polšak.

Zbrane visoke goste ter pripadnice in pripadnike Slovenske vojske sta nagovorila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman.

Ministrica Andreja Katič je pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske uvodoma čestitala za njihov praznik ter se jim zahvalila za njihovo delo in prizadevnost v preteklem letu. Glede aktualnih izzivov, ki jih odraža tudi zadnje poročilo  o pripravljenosti Slovenske vojske, je poudarila: »Za nas na Ministrstvu za obrambo je to izziv, s katerim se spoprijemamo z vso odgovornostjo. Opravljamo strateški pregled obrambnega resorja, prenavljamo normativne strateške dokumente, izvajamo še vrsto drugih ukrepov. Nesporno pa je dejstvo, da je treba za Slovensko vojsko zagotoviti stalen in predvsem stabilen vir financiranja.«

Gostitelj slovesnosti generalmajor dr. Andrej Osterman se je v pozdravnem nagovoru pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske zahvalil za predano delo in med drugim dejal: »Zgodbo Slovenske vojske pišemo predani pripadnice in pripadniki, ki naloge, kar nam priznajo mnogi, opravljamo z odliko, ob ustrezni opremi in pogojih za usposabljanje pa bi dosegali še boljše rezultate.«

Slovesnost je popestril Orkester Slovenske vojske, pripadniki Enote za protokol Slovenske vojske pa so v počastitev praznika z ljubljanskega gradu izstrelili tri salve iz šestih topov.

> predsednik republike in vrhovni poveljnik Borut Pahor - govor (doc)
> načelnik Generalštaba SV generalmajor dr. Andrej Osterman - govor (doc)

Fotografije: Daniel Mlakar, Oddelek za odnose z javnostmi GŠSV

Flash is required!

- predsednik republike in vrhovni poveljnik Borut Pahor


Flash is required!

- ministrica za obrambo Andreja Katič


Flash is required!

- načelnik Generalštaba SV generalmajor dr. Andrej Osterman