Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.04.2013

»Požar, nemudoma zapustite zgradbo!«

Včeraj, v četrtek, 4. marca, so pripadniki minometne čete 74. MOTB sodelovali na evakuacijski vaji v Vojašnici Murska Sobota, potekala pa je ob predpostavki, da je v objektu EVOJ izbruhnil večji požar, ki ga sami s priročnimi sredstvi ne morejo pogasiti.
Aktivnost se je začela s sprožitvijo požarnega alarma in obveščanjem pripadnikov s strani dežurnega enote: »Požar, nemudoma zapustite zgradbo!« Hkrati je bil o požaru obveščen dežurni vojašnice, ki je prek OKC na številko 112 poklical PGD Murska Sobota. Sledili so prvi postopki ob zaznavi požara, in sicer izklop električnih naprav, uporaba gasilnih aparatov, odmik gorljive snovi, oskrba poškodovanih itn., potem pa še mirno zapuščanje zgradbe z uporabo označenih evakuacijskih poti ter zbiranje navzočih na osrednji ploščadi za postroj enot.
Podatke o pogrešanih, in sicer njihovo število ter lokacijo, so posredovali gasilcem in reševalcem ob njihovem prihodu. Ti so pozneje prikazali način uporabe dihalnih aparatov in reševanje ponesrečencev iz zgradbe s pomočjo lestve, dajanje prve pomoči poškodovancem z opeklinami in zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom.
Ob koncu vaje so gasilci prikazali še gašenje vnetljivih snovi s pomočjo gasilnih aparatov.