Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.07.2011

Poveljstvo za podporo vstopilo v deseto leto delovanja

S postrojem pripadnic in pripadnikov poveljstva in podrejenih enot je danes, 1. julija, v Vojašnici Kranj potekala slovesnost ob deveti obletnici delovanja Poveljstva za podporo. Osrednji govornik na slovesnosti je bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiral Renato Petrič.

Poveljnik Poveljstva za podporo, polkovnik mag. Vilibald Polšak, je v uvodnem nagovoru izrekel pohvale vsem pripadnicam in pripadnikom Poveljstva za podporo za minulo delo in poudaril, da predstavljajo steber logistične podpore enot Slovenske vojske kar nedvomno pripomore k homogenosti in motivaciji vseh pripadnikov. Še posebno pa se je spomnil dogodkov in pripadnikov Slovenske vojske, ki so ključno prispevali k razvoju logistike med osamosvojitvijo ter v zadnjih dvajsetih letih.

Osrednji govornik kontraadmiral Petrič pa je izpostavil pomembnost delovanja Poveljstva za podporo pri zagotavljanju logistične in zdravstvene podpore ostalim enotam Slovenske vojske. V nadaljevanju pa je poudaril pomen logistike za delovanje vojaškega sistema čeprav je velikokrat pozornost usmerjena le na bojne naloge in premalo na podporne dejavnosti. »Zato pa je še toliko bolj pomembno, da priznamo in prepoznamo v Slovenski vojski kako pomembno je poveljstvo in da četudi niste v večini nekje v ospredju in ne nosite vsak dan opremo bojevnika 21. stoletja ste še kako pomembni bojevniki.« poudarja kontraadmiral Petrič.

Osrednje dejanje slovesnosti je bila podelitev bojnih zastav Enotam vojašnic in Osrednjemu vadišču SV ter podelitev priznanj najzaslužnejšim pripadnikom Poveljstva za podporo in najboljšim podčastnikom in vojaku leta 2010, katerim je priznanja podelil polkovnik mag. Polšak.

Program slovesnosti so popestrili mešani pevski zbor Vojašnice Kranj, kvintet Orkestra Slovenske vojske in pripadnik padalske enote SV, ki je na prizorišče slovesnosti prinesel zastavo Republike Slovenije.

Slovesnosti sta se, poleg predstavnikov drugih enot Slovenske vojske in upokojenih pripadnikov Poveljstva za podporo, udeležila tudi podžupanja Mestne občine Kranj Nada Mihajlovič in direktor Policijske uprave Kranj Simon Velički.

Po slovesnosti je v kapeli vojašnice potekala sveta maša katero je, za padle vojake in policiste v vojni za Slovenijo ter za vse pokojne pripadnike Poveljstva za podporo, daroval vojaški vikar dr. Jože Plut.