Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.12.2015

Poveljniki slovenskih kontingentov poročali vrhovnemu poveljniku

Danes, 23. decembra, je v prostorih Ministrstva za obrambo potekala videokonferenca predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja s poveljniki kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah.

Vrhovnemu poveljniku, ministrici za obrambo in načelniku Generalštaba Slovenske vojske so poročali o delovanju slovenskih kontingentov, o nalogah in situacijah na območjih delovanja v Afganistanu, Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Libanonu, Maliju in na območju operacije EU NAVFOR MED.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je uvodoma poudarila, da jo veseli, da pogovor poteka prav na obletnico za Slovenke in Slovence pomembnega dne izpred 25 let, pripadnikom kontingentov pa sporočila, da ne dvomi, da bodo s svojim delovanjem ohranjali ugled v mednarodnem okolju.

Predsednik Pahor je ob koncu poudaril, da so pred četrt stoletja ljudje odločili, da želimo živeti v samostojni državi, ki jo je Slovenska vojska v desetdnevni vojni ubranila. Izrazil je prepričanje, da ima Slovenija po letih gospodarske krize možnosti, da izide iz nje ter da se vrneta optimizem in samozavest, ki smo jima bili priča pred 25 leti. Pripadnikom na mednarodnih operacijah in misijah je povedal, da je ponosen na njihovo delo v mednarodni skupnosti, da iz pogovorov z državniki o njihovem delu sliši le pohvalne besede ter se jim iskreno zahvalil za pomemben prispevek k ugledu države. Za konec jim je zaželel, da se z misij vrnejo zdravi in zadovoljni, da so svoje delo brezhibno opravili, ter jim voščil ob bližajočih se praznikih.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman je izrazil zadovoljstvo nad njihovim delom v tem zahtevnem letu, ko je Slovenska vojska ob enakih virih opravljala mnogo različnih nalog, ter jim zaželel lepe praznike in srečno leto, ki prihaja.

Kasneje je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor poveljniški strukturi Slovenske vojske spregovoril o globalni varnosti, značilnostih svetovnega terorizma, vlogi vojske in mednarodne skupnosti pri zagotavljanju mednarodnega miru ter zaostritvi varnostnih razmer v svetu.

Video posnetek YouTube MORS, avtor: Branko Petrovič 

Fotografije: Robert Cotič in Daniel Mlakar