Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.03.2019

Poveljnik sil Slovenske vojske si je ogledal mednarodno vajo Lipicanec

V sredo, 13. marca, si je poveljnik sil Slovenske vojske (SV) brigadir Miha Škerbinc na Osrednjem vadišču SV Postojna ogledal mednarodno vojaško vajo Lipicanec 5, na kateri se med 1. in 21. marcem usposabljajo pripadniki Logistične brigade in 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske ter pripadniki Podpornega bataljona 173. zračnodesantne brigade ameriške vojske.

Udeleženci vaje urijo taktične premike, vzpostavitev in zavarovanje dodeljenega območja, postopke zdravstvene oskrbe, zagotavljanje oskrbe, transporta, tehničnega vzdrževanja materialnih sredstev ter izvleke okvarjene tehnike. Brigadir Škerbinc je v pogovoru izpostavil, da mednarodne vaje in skupna uporaba vojaške infrastrukture, poleg nižjih stroškov usposabljanja in pravične delitve bremen zaveznic, omogočajo udeležencem pridobivanje in  izmenjavo znanj, ki vodijo v večje zaupanje pri delovanju v mednarodnih operacijah, na katerih SV pri zagotavljanju mednarodnega miru sodeluje z zavezniškimi in partnerskimi državami. Poveljnik sil je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je pripadnikom Logistične brigade »uspelo zagotoviti tako kakovostno usposabljanje lastnih enot kljub obremenitvam, ki jih imate z rednim delom in logistično podporo, ki jo nenehno požrtvovalno zagotavljate ostalim enotam SV«.

Brigadir Škerbinc se je srečal tudi s poveljnikom 7. poveljstva za usposabljanje ameriške vojske v Evropi (7th Army Training Command) brigadnim generalom Christopherjem C. Laneveom, s katerim sta govorila o sodelovanju med obema vojskama, predvsem v cilju optimizacije prihodnjega sodelovanja.

Slovenska vojska že vrsto let sodeluje s 7. poveljstvom za usposabljanje ameriške vojske v Evropi: pripadniki sil SV so sodelovali na mednarodni vojaški vaji enot za ognjeno podporo Dynamic Front, s tankovskim vodom na vajah Allied Spirit, Combined Resolve in Saber Junction, pripadniki vojaške policije letno usposabljajo pripadnike ameriške vojske iz postopkov nadzora množic in nemirov, skupna usposabljanja pa potekajo tudi na področju vojaških premikov, medicinske pomoči na bojišču, simulacijskih sistemov, varstva okolja  in urejenosti strelišč… V okviru sodelovanja se pripadniki SV udeležujejo tečajev za desetnika in bojiščnega reševalca ter različnih mednarodnih tekmovanj kot so »Expert Infatryman Badge« in »Expert Field Medical Badge«, tekmovanje tankovskih posadk ter ostrostrelskih skupin.

Fotografije: Daniel Mlakar, Oddelek za odnose z javnostmi GŠSV