Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.07.2018

Poveljnik sil gostil poveljnika kopenske vojske Republike Italije

V sredo, 11. julija, je na svoj prvi dvodnevni uradni obisk v Slovensko vojsko prispel poveljnik kopenske vojske Republike Italije general Salvatore Farina z delegacijo. Njegov gostitelj je  poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek, ki je dopoldne gosta sprejel v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki. Sogovornika sta v pogovorih izmenjala informacije in izkušnje o delovanju obeh vojsk v mednarodnih operacijah in misijah, ki v tesnem sodelovanju poteka že od prve misije Slovenske vojske v letu 1997 v Albaniji. Nadalje sta se pogovarjala o skupnem sodelovanju pri doseganju ciljev sil Nata in pridruževanju deklariranih zmogljivosti v strukturo sil Nata. Poveljnika sta se pogovarjala še o nadaljnjem dvostranskem sodelovanju na področju skupnega usposabljanja in izvajanju skupnih vaj.

Ob tej priložnosti je brigadir Petek generalu Farini predstavil strukturo sil Slovenske vojske, ambicije in naloge sil, ki izhajajo iz doktrine, pa tudi glavne cilje sil Slovenske vojske, razvoj zmogljivosti sil in prednostne naloge.

Generala Farino je sprejel tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder. Na delovnem kosilu sta izmenjala poglede na prihodnje sodelovanje med obema vojskama.

V nadaljevanju obiska so generalu Farini predstavili delovanje in poslanstvo 1. in 72. brigade ter terensko zmogljivost Role 2.