Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.08.2018

Poveljnik Natovega Združenega operativnega poveljstva Neapelj na delovnem obisku v Slovenski vojski

V torek, 31. julija, je na dvodnevni delovni obisk v Slovenijo prispel poveljnik Natovega Združenega operativnega poveljstva Neapelj admiral James G. Foggo. Gosta sta gostila namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirka Alenka Ermenc in poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek, sprejel pa ga je tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak.

Namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirka Alenka Ermenc in poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek sta se s poveljnikom Natovega Združenega operativnega poveljstva Neapelj admiralom Jamesom G. Foggojem pogovarjala o spremenjenem varnostnem okolju, ki narekuje nov operativni fokus zavezništva na operacije kolektivne obrambe s projiciranjem stabilnosti in s tem povezano preoblikovano poveljniško strukturo Nata. Govorili so o možnostih vojaške mobilnosti v Sredozemlju, prihodnjem sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah, razvojni usmerjenosti slovenskih vojaških pomorskih zmogljivosti in prispevku Slovenske vojske na največji vaji zavezništva v zadnjih treh letih – Trident Juncture, ki bo oktobra in novembra na Norveškem.

Admiral Foggo je med obiskom brigadirju Mihi Škerbincu vročil medaljo za zasluge, in sicer za izjemno sodelovanje s 173. zračnodesantsko brigado Kopenske vojske Združenih držav Amerike med julijem 2013 in decembrom 2014.