Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.01.2011

Poveljnik Natovega poveljstva Skopje obiskal pripadnice in pripadnike slovenskega kontingenta Kforja

V nedeljo, 9. januarja, je pripadnice in pripadnike 22. slovenskega kontingenta Kforja v bazi Villaggio Italia pri Peći/Peje na Kosovu obiskal poveljnik Natovega poveljstva Skopje brigadir David Humar.
V ta namen je poveljnik kontingenta podpolkovnik Boris Rutar predstavil opravljene in načrtovane naloge kontingenta ter podrobnejše varnostne razmere na Kosovu. V nadaljevanju je brigadir Humar govoril pred postrojem kontingenta, izrekel pa je pohvale za profesionalno in prizadevno opravljanje nalog ter se pripadnikom nacionalnega podpornega elementa zahvalil za podporo delovanja slovenskih pripadnikov v Skopju.
Brigadirja Humarja je na obisku spremljal kapitan fregate mag. Andrej Androjna, ki bo konec januarja po odhodu brigadirja Humarja na novo dolžnost postal slovenski nacionalni predstavnik Natovega poveljstva Skopje.
V soboto, 8. januarja, se je brigadir Humar v bazi Film City v Prištini/Prishtine sestal tudi z drugimi pripadniki kontingenta, ki opravljajo naloge v poveljstvu Kforja, nacionalni obveščevalni celici in nacionalnem podpornem elementu.
Natovo poveljstvo Skopje skrbi za podporo makedonskim oblastem pri reformi varnostnega sektorja in približevanju Makedonije evro-atlantskim integracijam ter za podporo Natovim misijam na Balkanu. Glavni nalogi poveljstva sta podpora Nata Republiki Makedoniji pri preoblikovanju obrambno-varnostnega sektorja in pomoč državi med približevanjem Severnoatlantskemu zavezništvu. Težišče delovanja je sodelovanje z makedonskim obrambnim ministrstvom, poleg tega pa tudi z ministrstvom za notranje in zunanje zadeve ter z ministrstvom za transport.

Predstavitev delovanja SVNKON 22 Kfor

Brigadir Humar je poudaril, da pripadniki Slovenske vojske pomembno prispevajo k vzdrževanju varnega in stabilnega okolja na Kosovu.

Brigadir Humar je poveljniku kontingenta podpolkovniku Borisu Rutarju izročil plaketo Natovega poveljstva Skopje.