Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.10.2015

Poudarek pri sodelovanju v migrantski situaciji tudi na ohranjanju zdravja

Danes, 28. oktobra, je v pomoč pri reševanju migrantske situacije vključenih dobrih 600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Večina jih na zahtevo Policije pomaga pri širšem varovanju državne meje, nekaj jih zagotavlja logistično podporo Civilni zaščiti (priprava in delitev obrokov, prevozi itn.), helikopter Slovenske vojske pa še naprej spremlja situacijo iz zraka.
Območja, kjer je sodelovanje Slovenske vojske nujno, ostajajo ista: Maribor, Šentilj, Gruškovje, Brežice, Dobova, Rigonce in Novo mesto. Sodelovanje s Policijo poteka dobro, obsega pa sodelovanje pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske pri spremstvu prevozov, varovanju zbirnih in nastanitvenih centrov ter izvajanju različnih prevozov. 

S ciljem ohranjanja zdravja usposobljene ekipe Slovenske vojske izvajajo podporo Civilni zaščiti pri dezinfekciji nastanitvenih centrov in drugih objektov. Na terenu so tudi 3 vojaške zdravstvene ekipe z zdravstvenimi tehniki in bolničarji, ki pomagajo migrantom in pripadnikom Slovenske vojske ter Policije. V Mariboru je migrantom na razpolago vojaška mobilna tuširnica, v Cerkljah ob Krki pa je za potrebe vojske in policije postavljena mobilna pralnica-sušilnica.
Slovenska vojska je svoje pripadnice in pripadnike seznanila z možnostjo in priporočilom za cepljenje predvsem proti sezonski gripi, usmeritvami za izvajanje preventivnih ukrepov in jih opremila z maskami, rokavicami in razkužili, poskrbljeno pa je tudi za stalno tekočo vodo za higieno rok. Gre za t. i. ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja ter za preprečevanje prenosa nalezljivih bolezni.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada SV


Več informacij o sodelovanju SV: Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951