Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.10.2015

Potrebe za reševanje migrantske situacije se za Slovensko vojsko povečujejo

V četrtek, 22. oktobra, pripadniki Slovenske vojske (SV) nadaljujejo s podporo Policiji pri reševanju migrantske situacije. Podporo nudijo upravam Novo mesto in Maribor pri širšem varovanju državnih mej in območij. S helikopterjem Bell 206 spremljajo situacijo na državni meji, s tovornimi vozili in avtobusi zagotavljajo vse potrebne prevoze ter nastanitev policistov v novomeški in mariborski vojašnici. Število sodelujočih pripadnikov SV se bo tekom dneva spreminjalo glede na morebitne dodatne zahtevke Policije. SV vojakom zagotavlja ustrezno zaščitno opremo, ki je do zdaj niso imeli. V času sodelovanja SV pri logistični podpori in podpori Policiji so pripadniki in pripadnice kakovostno izvedli vse dodeljene naloge ter zagotavljali pomoč in podporo množici migrantov.

Danes do 13. ure je bilo v podporo Policiji pri širšem varovanju državne meje in določenih območij napotenih 277 pripadnikov SV, 120 pripadnikov pa je vključenih v logistično podporo pri oskrbi migrantov.

SV opravlja podporne naloge slovenski Policiji skladno z določili Zakona o obrambi. Dodatna pooblastila SV so še v parlamentarnem postopku, zato se naloge SV do nadaljnjega ne bodo spreminjale.


Več informacij o sodelovanju SV: Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951