Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.01.2019

Potekalo tekmovanje v veleslalomu 2019 – Partizanske smučine Cerkno '45

V soboto, 26. januarja, je v organizaciji pripadnikov Teritorialnega polka 1. brigade Slovenske vojske potekala 42. spominska smučarska tekma Partizanske smučine – Cerkno '45, kjer je v veleslalomu tekmovalo 33 pripadnikov Slovenske vojske.

Slavnostni govornik minister za obrambo Karl Erjavec je izpostavil pomen negovanja spomina na vse vojne in prelomne dogodke ter povedal, da ne smemo pozabiti domoljubja, tovarištva in veselja do športa, saj so to lastnosti, ki izhajajo iz naše tradicije in jih moramo še naprej razvijati. Otvoritev tekmovanja so že tradicionalno popestrili pripadniki 15. polka vojaškega letalstva s preletom letal Pilatus PC-9 M Hudournik in skokom treh padalcev, ki so na prizorišče prinesli zastavo Republike Slovenije.

Tekmovanje je posvečeno spominu na prve organizirane partizanske smučarske tekme. Potekalo je v treh disciplinah, smučarskih skokih, veleslalomu in teku na smučeh, med 20. in 21. januarjem 1945 v okolici Cerknega. Na osvobojenem ozemlju, sredi takrat okupirane Evrope, se je zbralo skoraj tisoč gledalcev. V spomin na partizansko smučarsko tekmo so v Cerknem 9. marca 1975 na Črnem vrhu priredili prve spominske smučarske tekme in po uspelem tekmovanju je le to postalo tradicionalno. Leta 1981 so na tekmovanju prvič nastopili vojaki Jugoslovanske armade, leta 1982 pa je tekmovanje postalo smučarsko prvenstvo Teritorialne obrambe.

Medalje in pokale najboljšim sta podelila namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Borut Cesar in namestnik poveljnika Teritorialnega polka 1. brigade podpolkovnik Franc Pangerc.

Rezultati žensk v absolutni kategoriji:
• 1. mesto – Jasmina Pitamic Vojska, Enota za komunikacijske in informacijske sisteme,
• 2. mesto – Katja Kobentar, Logistična brigada,
• 3. mesto – Alenka Jamar, Generalštab SV.

Rezultati moških v absolutni kategoriji:
• 1. mesto – Danilo Klinar, Poveljstvo sil SV,
• 2. mesto – Tomaž Majdič, 15. polk vojaškega letalstva,
• 3. mesto – Aleš Ogrinc, 15. polk vojaškega letalstva.

> REZULTATI (pdf)

Čestitke vsem!

Fotografije: pripadniki Teritorialnega polka 1. brigade SV

Najboljšim pripadnikom na tekmovanju sta čestitala minister za obrambo Karl Erjavec in generalmajor dr. Andrej Osterman.

Priprave tekmovalcev …

… na startu.

Na progi.

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva so tradicionalno preleteli …

… prizorišče 42. spominske smučarske tekme Partizanske smučine s Pilatusi PC-9 M Hudournik.

Padalci Slovenske vojske so na odprtje tekmovanja prinesli slovensko zastavo.

Tekmovanje je slovesno odprl župan občine Cerkno gospod Gašper Uršič.

Od leve proti desni: predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, predsednik organizacijskega odbora Partizanskih smučin Miha Butara, generalmajor dr. Andrej Osterman in župan občine Cerkno Gašper Uršič.

Staro tehniko smučanja je prikazala skupina Edmunda Čibeja.