Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.05.2017

Potekalo preverjanje enot za izgradnjo zmogljivosti BBSk

Od srede, 3., do četrtka, 11. maja, so pripadniki Bataljonske bojne skupine (BBSk) izvajali preverjanje pehotnih in minometnih oddelkov ter zdravstvenega voda iz taktičnih postopkov in izvedli taktično vajo oddelkov z bojnim streljanjem z namenom izgradnje zmogljivosti.

Pripadniki dveh motoriziranih čet 74. pehotnega polka 72. brigade SV, ki se usposabljajo za delovanje v sklopu Bataljonske bojne skupine, so bili na vojaškem vadišču in strelišču Bloška polica preverjeni iz taktičnih postopkov, kjer so izvedli tudi taktično vajo z bojnim streljanjem na oddelčni ravni. Prav tako so izvajali usposabljanje in preverjanje minometnih oddelkov 60 milimetrov iz taktičnih postopkov minometnih enot z bojnim streljanjem na OSVAD Poček.

Pripadniki Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade SV so preverjali končne operativne zmogljivosti zdravstvenega voda, ki bo deloval v sklopu BBSk, pri čemer so izvajali taktične in strokovne postopke medicinskih evakuacijskih ekip, ki so posredovale na terenu glede na zahtevek MEDEVAC, katerega so prejeli iz enot. Hkrati s svojim premikom so morali zahtevati sile za hitro posredovanje, ki so medicinskemu osebju zagotovili varovanje na območju delovanja. Njihove naloge so bile oskrba in stabilizacija ranjenca ter prevoz na višji nivo oskrbe. Pripadniki so delovali v sklopu  ROLE 1, kjer so ranjencem nudili nujno (NMP) in prvo medicinsko pomoč (PMP), pri čemer so sodelovali pogodbeni pripadniki rezervne sestave (PPRS).

Pripadniki BBSk bodo nadaljevali usposabljanje v mesecu oktobru 2017 s preverjanjem končnih operativnih zmogljivosti čet. Končne operativne zmogljivosti BBSk pa bodo dosegli v mesecu aprilu 2018.

Fotografije: arhiv 72. BR SV

Izdaja ukaza.

Preverjanje delovanja pehotnih oddelkov …

… je potekalo na vadišču in strelišču Bloška polica.

Oddelki so bili preverjeni iz taktičnih postopkov.

Taktična vaja z bojnim streljanjem na oddelčni ravni.

Ob koncu naloge je sledila analiza.

Delovanje medicinske evakuacijske ekipe na terenu.

Izvajanje triaže.

Oskrba ranjenca v ROLE 1.

Priprava mine 60 mm.

Preverjanje minometnih oddelkov iz taktičnih postopkov z izvedbo bojnega streljanja.