Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.09.2010

Potapljači Slovenske vojske so že na polovici tečaja za podvodna dela potapljaške šole francoske mornarice

Skupina šestih potapljačev odreda za podvodna delovanja iz 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske se od konca avgusta udeležuje dvomesečnega tečaja za podvodna dela in dvigovanje, ki poteka v francoskem Toulonu, v sodelovanju s potapljaško šolo francoske mornarice.

Prvo fazo tečaja, ki je vključeval vsebine varjenja na kopnem, so slovenski potapljači uspešno končali in tako pridobili mednarodni certifikat varilca. V drugi fazi so se tečajniki s posebno potapljaško opremo usposabljali pri rokovanju s podvodno kamero in fotoaparatom, kjer so se izurili za izvajanje podvodnega snemanja in slikanja ter na podlagi pridobljenih posnetkov podali opis oziroma stanje predmetov pod vodo.

Sledil je najzahtevnejši del tečaja, ki je vključeval usposabljanje s potapljaško opremo z oskrbo zraka s površine, pri kateri potapljač uporablja trdo čelado in dobiva dihalni medij po popkovini s površja. Ta oprema potapljaču omogoča, da lahko pod vodo učinkovito opravlja različna dela, kot so varjenje, rezanje, vrtanje, razbijanje, čiščenje in podobno, s pomočjo pnevmatskih ali hidravličnih orodij.

V naslednjih tednih se bodo tečajniki urili še v podvodnem varjenju in rezanju ter dvigovanju težkih predmetov.