Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.01.2010

Potapljači 430. mornariškega diviziona uspešni na vaji

V torek, 26., in sredo, 27. januarja, so potapljači Odreda za podvodna dejstva iz 430. mornariškega diviziona (MOD) sodelovali na potapljaški vaji v Dravogradu. Vaja je potekala na pobudo vodje Podvodne reševalne postaje Maribor, udeležile pa so se je tudi potapljaške ekipe treh štajerskih reševalnih postaj iz Celja, Maribora in Velenja.

Namen vaje je bilo skupno urjenje v postopkih iskanja neeksplodiranih ubojnih sredstev v reki Dravi. Potapljači iz Ankarana, ki razpolagajo z vrhunsko potapljaško opremo, so tokrat prvič preizkusili sonar tudi v tekoči vodi. Na šestih kilometrih, kolikor so jih prevozili s čolnom po reki Dravi, so s sonarjem locirali veliko neeksplodiranih min, granat, bomb ter drugih ostankov iz druge svetovne vojne. Potapljači bodo vse potrebne podatke posredovali Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki je pristojna za nadaljnje postopke s temi sredstvi.

Tiskovne konference po vaji so se udeležili tudi županja občine Dravograd, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, predsednik Potapljaške zveze Slovenije in poveljnik 430. MOD kapitan fregate mag. Andrej Androjna. Strinjali so se, da so tovrstne akcije in sodelovanja zelo dobrodošla ter pohvalili samoiniciativnost in angažiranost sodelujočih potapljačev, hkrati pa izrazili podporo nadaljnjemu sodelovanju.