Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.02.2009

Postroj vojakinj in vojakov pred odhodom na Kosovo in v Afganistan

V Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani je danes, 16. februarja, potekala slovesnost ob odhodu pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske na operaciji kriznega odzivanja v sile Kfor in Isaf. Na operacijo kriznega odzivanja (OKO) Joint Enterprise na Kosovo odhaja 19. kontingent Slovenske vojske, ki šteje 339 pripadnic in pripadnikov. Na OKO v sile Isaf pa odhaja 11. kontingent SV (SIKON 11 Isaf) s 63 pripadnicami in pripadniki SV.

Slovesnosti se je udeležili poveljnik Poveljstva sil SV brigadir Alan Geder, ki je izrazili prepričanje, da bodo pripadniki naloge opravili uspešno in jim hkrati zaželel veliko sreče v operaciji.

Oba kontingenta odhajata v šestmesečno operacijo v drugi polovici februarja in prevzemata območje odgovornosti v marcu. Gre za redno menjavo slovenskih kontingentov na obeh misijah. Poslanstvo in naloga Slovenske vojske na Kosovu in v Afganistanu je, da v sodelovanju z zavezniki prispeva k miru, varnosti in stabilnosti. Prispevek Slovenske vojske obsega sodelovanje ob vzpostavitvi varnosti in zaupanja, da s tem pripomorejo k stabilizaciji razmer, kar lokalnemu prebivalstvu ponovno omogoča normalno življenje.

Foto: Bruno Toič, MORS