Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.07.2017

Posadka se je z večnamensko ladjo Triglav vrnila z vaje Adrion

Od 8. junija do 2. julija je posadka z večnamensko ladjo Triglav sodelovala na (že dvanajsti) vaji mornaric Jadransko-Jonske pobude Adrion. Vaja se je odvijala v teritorialnih vodah Grčije. Na vaji so sodelovale mornarice Albanije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Italije in Slovenije.

Med vajo so udeleženci urili poveljnike in posadke ladij v načrtovanju in uresničevanju pomorskih večnacionalnih operacij. V nadaljevanju so krepili povezljivost med udeleženimi pomorskimi silami skozi vzajemno poznavanje opremljenosti in zmožnosti sil, urili postopke  v mednarodnem okolju in v različnih realnih situacijah.

Vaja je bila razdeljena na dve fazi: fazo v pristanišču in fazo na morju. V pristanišču so posadke urile postopke odpornosti ladij, kar vključuje boj proti požaru in prodoru vode. Vezisti so na simulatorjih v Natovem Centru za usposabljanje pomorskih prestreznih operacij (angl. Maritime Interdiction Operation Training Centre) urili komuniciranje v pomorskem prometu s poudarkom na komunikaciji s trgovskimi ladjami. Člani skupine za pregled so se z ostalimi posadkami ladij urili v postopkih pregleda sumljivega plovila na šolski ladji centra. Med usposabljanjem na morju so udeleženci vaje urili postopke manevriranja taktične skupine ladij, pregled sumljivih plovil, iskanje in reševanje na morju, medicinsko evakuacijo v sodelovanju s helikopterjem ter streljali na vlečno tarčo. Posebno pozornost so namenili postopkom ob asimetrični grožnji med plovbo in med bivanjem na sidrišču oziroma privezu.

Posadka se je z ladjo Triglav v Slovenijo vrnila 2. julija, pluli so po kurznem načrtu od Krete do Kopra. Skladno s pomorsko prakso so pluli po predhodnih najavah prehodov ladje skozi teritorialne vode Grčije in Hrvaške.

Besedilo: major Andrej Pečar
Fotografije: grška mornarica