Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.08.2018

Posadka se je z večnamensko ladjo Triglav 11 vrnila z misije Evropske unije NAVFOR MED – Sophia

V sredo, 1. avgusta, je v koprsko pristanišče priplula večnamenska ladja Triglav 11 s posadko po koncu delovanja na misiji Evropske unije NAVFOR MED – Sophia. 37-članska posadka je tvorila glavnino 5. kontingenta Slovenske vojske na tej misiji, ki sicer šteje 44 pripadnikov. To je za posadko in ladjo že tretja naloga v operacijah in druga na tej misiji.  Posadka z večnamensko ladjo Triglav 11 je na misijo odplula 20. aprila in opravila štiri načrtovane plovbe. Na večdnevnih plovbah znotraj območja odgovornosti je s prisotnostjo in plovbo na mestih, kjer se običajno pojavljajo tihotapci, preprečevala možnost ilegalnih migracij in tihotapljenja orožja oziroma naftnih derivatov, na kar je misija trenutno najbolj osredinjena. Zaradi več dejavnikov vseh načrtovanih nalog v tem obdobju ni mogla uresničiti. Od  aprila do junija so bile v območju odgovornosti neugodne hidrometeorološke razmere, poleg tega je ladja v tem času potrebovala nekatera nenačrtovana vzdrževalna dela. 9. julija je kontingent prejel ukaz nadrejenega poveljstva misije, ki je do nadaljnjega zaustavil izplutje ladje, čez šest dni pa so z dopolnilom ukaza posadki odredili 12-urno pripravljenost za izplutje na nalogo.

Po vrnitvi z misije posadko čakajo konsolidacijski postopki, ki vključujejo zdravniške preglede, razdolževanje namenske opreme, koriščenje dopusta in podobno. Za tem bo posadka nadaljevala z opravljanjem rednih nalog znotraj matičnih enot, že oktobra bo z ladjo sodelovala na tradicionalni dvostranski vaji Adrian Pool z mornarico Črne gore.

Operacija Sophia je od leta 2015 del celovitega pristopa Evropske unije in mednarodne skupnosti k reševanju problematike tihotapljenja ljudi in ilegalnih migracij v regiji. Hkrati je del širšega sodelovanja s strateškimi in regionalnimi partnerji pri celovitem obravnavanju strukturnih vzrokov za migracije v državah izvora. Glavni namen operacije je omejevati delovanje tihotapcev v Sredozemlju. Vlada Republike Slovenije je 6. julija in 20. septembra 2015 sprejela sklepa o sodelovanju Republike Slovenije v operaciji, s katerima je Slovenski vojski naložila pripravo za sodelovanje. Operacija se je s prehodom v drugo fazo preimenovala v Sophio (po somalijski deklici, ki se je rodila na eni izmed ladij v operaciji). Ministrstvo za obrambo je 10. julija in 6. avgusta 2015 izdalo odredbi o oblikovanju prvega slovenskega vojaškega kontingenta.