Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.03.2012

Posadka helikopterja Slovenske vojske v soboto reševala na Zelenici

V soboto, 3. marca, je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske okrog 15. ure poletela na Zelenico, kjer je skupaj z reševalci GRS Tržič in dežurno reševalno ekipo izvedla reševanje poškodovane osebe, ki si je na smučišču Zelenica zlomila nogo. Poškodovanca so s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Tovrstne naloge se izvajajo s helikopterjem bell 412, ki je vsakodnevno v vidnem delu dneva na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku pripravljen za potrebe reševanja v gorah in na težko dosegljivih predelih. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, namenjenim za dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno medicinsko opremo. Reševalno ekipo sestavlja tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa (zdravnik, reševalec in policist) ter je v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, kot so nujni medbolnišnični prevozi, prevozi ob prometnih in drugih nesrečah, kjer je nujno hitro posredovanje in podobno. Prav hitrost je pri reševanju največkrat ključnega pomena za ohranitev življenja, zato dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri delu sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP).

Sobotno reševanje je bila v letošnjem letu že dvanajsta reševalna akcija v gorah z uporabo helikopterja Slovenske vojske. Letos je posadka prepeljala že 12 poškodovanih ali obolelih oseb, preko 1.000 kg opreme in 36 reševalcev ter pri tem naletela 17 ur.