Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.09.2011

Posadka helikopterja Slovenske vojske ta vikend reševala sedemkrat

Tudi pretekli konec tedna je bil za dežurno posadko helikopterja Slovenske vojske zelo delaven. V gorah se je zgodilo kar sedem nesreč, pri katerih je bila potrebna pomoč helikopterja in gorskih reševalcev.

V petek, 16. septembra, je helikopter poletel kar trikrat. Zgodaj zjutraj je na območju Sedmerih triglavskih jezer mlajša planinka padla in si poškodovala roko. S helikopterjem je bila prepeljala v jeseniško bolnišnico.

V dopoldanskih urah je pri plezanju v Dolgem hrbtu odlomljena skala plezalcu močno poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Jezersko so poškodovanca oskrbeli, helikopter Slovenske vojske pa ga je prepeljal v ljubljanski Klinični center.

Okoli 16. ure istega dne si je na pobočju Kobariškega Stola tuja jadralna padalka pri vzletu poškodovala hrbtenico. Helikopter Slovenske vojske jo je prepeljal v ljubljanski Klinični center.

Tudi v soboto je helikopter poletel trikrat. Prvič na Javornik pri Domu pod Storžičem, kjer se je pri padcu poškodoval planinec, drugič na greben med Malim in Velikim Triglavom, kjer se je ravno tako poškodoval planinec, in še tretjič v vzhodno steno Male Rinke pod Okrešljem, kjer se je poškodovala alpinistka.

Nedelja je bila k sreči mirnejša, saj je bila potrebna le ena intervencija, in sicer so okoli 9. ure zjutraj gorski reševalci Postaje GRS Bohinj in dežurna ekipa s helikopterjem posredovali pri Vodnikovem domu, kjer si je planinka poškodovala nogo.

V letošnjem letu je bila to že 139. reševalna akcija z uporabo helikopterja Slovenske vojske. Skupaj je bilo prepeljanih 154 ponesrečencev, število naletenih ur pa je zraslo že skoraj na 150.