Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.03.2011

Posadka helikopterja Slovenske vojske reševala na Komni, Begunjščici in Špiku

Pretekli konec tedna je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske sodelovala pri treh reševalnih akcijah. V petek, 4. marca, je posadka helikopterja skupaj z reševalci GRS Bohinj in dežurno ekipo za reševanje v gorah okrog 12. ure izvedla reševalno akcijo pod Bogatinskim sedlom v Bohinju, kjer se je pri smučanju poškodoval turni smučar. Posadka je poškodovanega smučarja prepeljala v nadaljnjo oskrbo v jeseniško bolnišnico.
V soboto, 5. marca, si je okrog 11. ure v severni steni Begunjščice planinka pri plezanju poškodovala kolenske vezi. Reševalci GRS Tržič so skupaj z dežurno ekipo za reševanje v gorah poškodovanki zagotovili zdravniško pomoč, dežurna posadka helikopterja pa jo je prepeljala na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.
Istega dne okrog 16. ure je na poti s Špika po Kačjem grebenu nad Kranjsko Goro zdrsnil planinec in si ob tem poškodoval koleno ter mišico. Reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanega planinca oskrbeli na kraju nesreče, posadka helikopterja pa ga je s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah prepeljala v splošno bolnišnico Jesenice.
Naj spomnimo, da je za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev ter reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet.
Reševalno ekipo sestavlja tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa z zdravnikom, reševalcem ter policistom. Poleg reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči. Prav hitrost pri reševanju je največkrat ključnega pomena za ohranitev življenja, zato dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri delu sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP).
Letos je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske izvedla že 18 reševalnih akcij, pri čemer je prepeljala 21 poškodovanih ali obolelih oseb, 42 reševalcev in več kot 1100 kilogramov medicinske opreme ter naletela skupno 26 ur.