Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.07.2013

Posadka helikopterja Slovenske vojske pretekli vikend izvedla sedem reševalnih akcij

Med petkom, 5., in nedeljo, 7. julijem, je dežurna posadka 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske posredovala v 7 reševalnih akcijah, od tega je 6-krat posredovala pri reševanju v gorah, enkrat pa zagotovila helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem je prepeljala 8 poškodovanih ali obolelih in naletela dobrih 10 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 53-krat, od tega so 35-krat posredovale pri reševanju v gorah, 18-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 53 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 70 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v petnajstminutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.