Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.12.2014

Ponosno zaznamovali dan 1. brigade

Zakorakali smo v najbolj prazničen čas v letu. Za 1. brigado Slovenske vojske še toliko bolj, saj ima poleg vseh decembrskih praznikov na zadnjem listu koledarja označenega tudi tistega svojega.

V sredo, 17. decembra, se je v Športni dvorani Vojašnice Edvarda Peperka zbrala 1. brigada Slovenske vojske. Pripadniki in pripadnice so se skupaj z gosti in drugimi obiskovalci sprehodili po poti njene zgodovine – vse od leta 1990, ko je bila v Kočevski Reki kot prva novooblikovana in oborožena enota slovenske vojske postrojena 30. razvojna skupina Teritorialne obrambe, večinoma popolnjena s pripadniki rezervne sestave zaščitne brigade. Preko spomina na začetek poti vojaških enot v samostojni Republiki Sloveniji, ki jo je pred 14 leti začela tlakovati (kasneje preoblikovana) 1. specialna brigada MORiS. Na njenih temeljih je bila 22. junija 1998 ustanovljena 1. brigada Slovenske vojske, ki pa je svojo bojno zastavo dobila 17. decembra istega leta. Danes je 1. brigada lahka pehotna brigada, ki ima v svoji sestavi tri polke in bataljon z osmimi rodovskimi četami.

Letošnji praznik 1. brigade sta zaznamovali krajša slovesnost in malce daljše druženje. Prisotne je pozdravil gostitelj, poveljnik 1. brigade polkovnik Roman Urbanč, ki je v svojem nagovoru izpostavil skromnost »posameznikov v vojaških vrstah, ki večinoma »nastopajo« na odrih svoje zasebnosti.« Izrazil je ponos nad poveljevanjem Prvim ter kot je že – in še večkrat bo – poudaril, da »se lastnega ponosa za dobro opravljeno delo in včasih celo prevzetnosti nimamo pred kom sramovati. Zlasti ko so uspehi naše organizacije doseženi in skladni s cilji celotne Slovenske vojske.« Pripadnikom in pripadnicam se je zahvalil za neizmerno predanost in optimizem, nanje pa računa tudi v prihodnje, »še posebej takrat, ko bo tisto malo največ, kar si bomo lahko privoščili. Človečnost, spoštovanje vrednot, medsebojno zaupanje, pozitivizem in strokovnost,« s čimer bodo lahko po besedah polkovnika Urbanča skupaj ohranili tradicijo 1. brigade.

Osrednji govornik na praznovanju 1. brigade je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je prisotnim predstavil pomen brigadnih začetkov v prelomnem času priprav na slovensko osamosvojitev, od takrat dalje pa nenehen razvoj njenih zmogljivosti in učinkovitosti. Pripadnikom in pripadnicam 1. brigade se je zahvalil za »prispevek k ugledu, ki ga uživa Slovenska vojska; ugledu, ki smo ga slovenski vojaki skupaj zgradili s profesionalnim izvajanjem nalog pri zagotavljanju miru izven naših meja, s pomočjo v sistemu zaščite in reševanja, z večjim vključevanjem v lokalno okolje.«

»Ker predano opravljamo naše poslanstvo v vojaškem smislu in pomagamo državljanom tam, kjer to od nas upravičeno pričakujejo. Ker nas ženejo vizija, občutek za ljudi in vztrajnost, da moramo slediti sodobnim varnostnim in ekonomskim izzivom,« je ob prazniku 1. brigade še poudaril generalmajor dr. Osterman.

Poveljnik 1. brigade polkovnik Urbanč je slovesnost v mesecu izražanja hvaležnosti in pohval tudi sam izkoristil za zahvalo tistim, ki so v iztekajočem se letu v sestavljanko Prve prispevali najvidnejše delčke. Za odlično sodelovanje in velik prispevek k uspešni izvedbi nalog 1. brigade so plakete in zahvale prejeli: Društvo Soška fronta, Občina Postojna, Park Postojnska jama, Park vojaške zgodovine Pivka, Policijski orkester in Sandi Curk. Poleg teh so bili za svoje zasluge izpostavljeni tudi najboljši vojak Slovenske vojske in hkrati 1. brigade vojak Janez Primc in pripadniki najboljšega oddelka 1. brigade (3. pehotni oddelek 10. pehotnega polka) ter vojak Tone Čelič, ki mu je polkovnik Urbanč vročil spominsko darilo.

Mozaik slovesnosti je obogatila pisana paleta glasbenih delčkov trobilnega kvinteta Orkestra Slovenske vojske, posebno mesto med sprehodom po notnem črtovju pa sta imeli avtorski pesmi vojaškega reperja Alija Maršoliča.
 
Za spremljevalni program slovesnosti sta poskrbeli vojaški umetnici, vojakinja Katja Kobentar iz Logistične brigade z bruhanjem ognja in vojakinja Maja Gričar iz Rodovskega bataljona 1. brigade s priložnostno razstavo svojih slik.

Praznovanje v 1. brigadi je bilo tudi po končanem uradnem delu slovesnosti obarvano z ritmi glasbe skupine Čuki in rokerjev The Wet-9.

Fotografije: stotnica Barbara Hanžič Visinski, OOJ, in vojakinja Martina Podkrižnik, 1. BR