Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.03.2018

Pomladni koncert Orkestra Slovenske vojske

V petek, 16. marca, so pripadniki Orkestra Slovenske vojske v Slovenski filharmoniji pod vodstvom gostujočega nizozemskega dirigenta Pietra Jansena izvedli tradicionalni pomladni koncert in postregli s številnimi glasbenimi poslasticami.

Slovenski pihalno-trobilno-tolkalni prostor so obogatili z deli tujih skladateljev Paula Dukasa, Richarda Straussa, Haydna Wooda, Stephena Leonarda Melilla, Philipa Sparka in Julesa Strensa ter pod zanesljivim Jansenovim vodstvom dokazali, da so v odlični poustvarjalni formi. Koncert je izzvenel v prepletanju intimnih solov primašev orkestra, duelov med posameznimi sekcijami in mogočnih tutti mest.

Orkestraši z dirigentom so v dodatku poskrbeli za presenečenje ter odigrali še priljubljeni Avsenikovi skladbi Golica in Spomin. Dirigent se je posebej za izvedbo teh dveh skladb preoblekel v slovensko narodno nošo. Publika je izvajalce nagradila s stoječimi ovacijami.

Da bi znova slišali Orkester Slovenske vojske na koncertnem odru, ne bo treba dolgo čakati, saj že 20. aprila pripravljajo koncert z mladimi solisti, prav tako v Slovenski filharmoniji.

 

Tekst: VVU XIII. r. Maša Bertok Duh
Fotografije: Branko Petrovič, Služba za strateško komuniciranje

 

Golica v izvedbi Boštjana Boneta – trobenta, Janeza Benka – klarinet, Damjana Tomažina – harmonika, Vasje Burkata – kitara, Primoža Kravcarja – bariton in Orkestra Slovenske vojske.

Koncertni orkester Slovenske vojske v polni zasedbi na odru Slovenske filharmonije, koncertni mojster Janez Benko.

Dirigent Pieter Jansen.

Presenečenje – dirigent v slovenski narodni noši.

Stoječe ovacije navdušene publike.