Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.12.2010

Pojasnilo na članek v časopisu Slovenske novice

V torek, 28. decembra, je bil v časopisu Slovenske novice objavljen članek z naslovom Vojaki v Lescah skačejo, da bolijo ušesa.

Dejavnosti Slovenske vojske na letališču Lesce potekajo skladno z zaključki pogovorov med okoljevarstveniki in Slovensko vojsko. Aktivnosti Slovenske vojske na letališču Lesce so tudi vnaprej napovedane v mesečnem načrtu, ki je objavljen na spletnih straneh Slovenske vojske.

Piloti in tehniki upoštevajo zakonodajo, pravila letenja in navodila direktorja letališča. To pomeni, da potekajo vsa vzletanja in pristajanja po osi avtoceste, z največjim možnim kotom vzleta in pristanka, pristanek pa je brez strmega kota, ki povzroča večji hrup od običajnega načina pristajanja. Vzlet poteka, če je le mogoče, v južno smer, razen če se veter obrne in je zaradi varnosti treba poleteti proti severu. To so temeljne zahteve direktorja letališča. Ni nobenih preletov na majhnih višinah ali podobnih manevrov.

Letalo pilatus PC-6 je ekonomično večnamensko letalo glede stroškov vzdrževanja in obratovanja. Če odštejemo plači pilota in tehnika, je edini strošek gorivo v višini 150 evrov na uro letenja, poraba olja je minimalna, na vsakih 100 ur letenja pa se zamenjata filtra goriva in olja. V eni uri letenja lahko skoči deset padalcev petkrat, kar pomeni po omenjenem izračunu tri evre na padalca na skok.

Padalska enota Slovenske vojske na svetovnih tekmovanjih dosega pomembne rezultate, hkrati pa usposablja tudi pripadnike enot Slovenske vojske, katerih delovno mesto zahteva padalske veščine. Smo ena redkih vojsk,v kateri so padalci inštruktorji in hkrati tudi člani slovenske padalske reprezentance.