Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.11.2011

Podpisan sporazum o sodelovanju v okviru Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje

V Vojašnici Bohinjska Bela je danes, 15. novembra 2011, potekalo slovesno podpisovanje sporazuma o sodelovanju v Večnacionalnem centru odličnosti za gorsko bojevanje (VCOGB). Sporazum so podpisali prisotni predstavniki držav iz Avstrije, Italije in Madžarske. V imenu Slovenske vojske je sporazum podpisal brigadir mag. Bojan Pograjc, poveljnik Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje ter generalni sekretar Mednarodne federacije vojaških gornikov.

Sporazum o sodelovanju je rezultat intenzivnega usklajevanja poslanstva, nalog in ciljev delovanja večnacionalne enote. S tem je bila opravljena prva širitev centra odličnosti, saj se že naslednje leto pričakuje, da se bodo priključile še nekatere države.

Večnacionalni status centra odličnosti bo odločilno prispeval k njegovi vlogi v regionalnih in drugih mednarodnih povezavah, predvsem pa v okviru Nata, ki je v Slovenski vojski prepoznal zaupanja vrednega partnerja za razvoj področja gorskega bojevanja. Zagotavljal bo predvsem standardizacijo in povezljivost različnih subjektov gorskega bojevanja v mednarodnem merilu.

Hkrati s podpisom sporazuma je v Vojašnici Bohinjska Bela potekala tudi načrtovalna konferenca za delo leta 2012, ki jo je vodil polkovnik Boštjan Blaznik, poveljnik večnacionalnega centra. Načrtovalna konferenca je odgovorila na nekatere izzive prihodnjega delovanja ter potrdila zavezanost držav članic za sodelovanje v njem.
 

Foto: Jan Bele, Foto Boni

Video posnetek 1 - youtubeMORS: Brane Petrovič, MORS

Video posnetek 2 - youtubeMORS: Brane Petrovič, MORS

Brigadir mag. Bojan Pograjc za Slovenijo

Brigadni general mag. Helmut Meerkatz za Avstrijo

Brigadni general Ernộ Pēter Sippos - za Madžarsko

Brigadni general Antonio Maggi za Italijo

Novo večnacionalno okolje v Vojašnici Bohinjska Bela - VN COGB