Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.10.2012

Po visoki intenziteti dogajanja na vaji Saber Junction 2012 danes operativni premor

V Večnacionalnem združenem centru za usposabljanje v Republiki Nemčiji na več kot 3.400 kvadratnih kilometrov velikem območju, ki poleg širokega civilnega območja zajema tudi vojaški vadišči Grafenwoehr in Hohenfels, poteka 11. dan vaje ameriške vojske v Evropi, na kateri sodeluje tudi preko 200 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Včeraj, 18. oktobra, si je vajo ogledal načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.

Taktični scenarij brigadne vaje je prešel v sklepni del prve faze in po več dneh nepretrgane umeščenosti v taktično situacijo so pripadniki 1. motorizirane čete iz sestave 74. motoriziranega bataljona Slovenske vojske končali svoje aktivnosti. Za pripadnike 9. bataljona zračne obrambe in 14. inženirskega bataljona sledi dvodnevni operativni premor, v nedeljo zvečer pa se vrnejo v taktični scenarij in nadaljujejo svoje aktivnosti, ki jih bodo končali 30. oktobra.

Pripadniki in pripadnice 1. motorizirane čete so svoje aktivnosti na vaji začeli s situacijskim usposabljanjem in urjenjem taktičnih postopkov bojevanja v naselju, po umestitvi v taktično situacijo v sestavi prvega bataljona drugega regimenta Stryker ameriške vojske pa so se v tem za bojevanje edinstveno ustvarjenem okolju soočili z vsemi izzivi sodobnega vojskovališča. Motorizirani četi so bili priključeni tudi protioklepni oddelek, oborožen z raketnim sistemom Spike, in dva usmerjevalca zračne podpore iz sestave 1. brigade Slovenske vojske.

Jutri, 20. oktobra, se pripadniki 1. motorizirane čete vračajo v domovino in podpolkovnica Alenka Petek, poveljnica 74. motoriziranega bataljona, je danes poveljevanje slovenskemu kontingentu na vaji predala polkovniku Robertu Glavašu, poveljniku Centra za bojno usposabljanje Slovenske vojske.

»Sleherni udeleženec je s svojim vojaškim znanjem dodal košček v skupni mozaik, ki prinaša razvoj. Obseg dejavnosti, število udeležencev in raznolikost uporabljenih sredstev že sami po sebi govorijo o tem, da je šlo za edinstveno priložnost, v sklopu katere smo se pripadniki Slovenske vojske srečali s situacijami, ki nam bodo nedvomno v veliko pomoč pri nadaljnjem delu. Ko si bomo na podlagi pravkar pridobljenih izkušenj odgovorili še na vprašanje, kaj spremeniti, da bi bili boljši, bomo tudi iz te izkušnje izšli še bolje pripravljeni na nove izzive,« je pred odhodom nazaj v Slovenijo povedala podpolkovnica Alenka Petek.