Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.03.2018

Po premičnosti bodo urili vzdržljivost

V četrtek, 8. marca, pripadniki Slovenske vojske na mednarodni vojaški vaji Kozorog 2018 v avstrijskem Hochfilznu končujejo prvi sklop – premičnost. Udeleženci vaje so urili delo s tovornimi živalmi, vleko na smučeh s snežnimi vozili BV 206 Haglund in motornimi sankami skidoo, premik na smučeh ter reševanje poškodovanca z nosili UT 2000. Delovanje so podpirale ekipe s helikopterji, ki so skrbele za prevoz opreme, udeleženci vaje pa so se usposabljali v postopkih navajanja plovila ter vkrcavanju in izkrcavanju z vso zimsko opremo.

Že v petek, 9. marca, se bodo začeli usposabljati v vzdržljivosti. Pripadniki 1. gorske čete 132. gorskega polka SV bodo po deset kilometrov dolgem premiku na smučeh in krpljah izdelali bivake v snegu, postavili šotore, na gorilnikih pripravili bojne obroke ter pridobivali vodo iz snega. Do nedelje bodo skrbeli za svojo varnost s patruljami in opazovalnicami v zimskih razmerah.

Večnacionalna vojaška vaja Kozorog 2018, katere cilj je usposobiti sodelujoče enote za bojno delovanje v visokogorju v pogojih združenega bojevanja, poteka na avstrijskem Tirolskem od 5. do 16. marca na nadmorskih višinah od 1.200 do 2.400 metrov, organizirajo pa jo oborožene sile Republike Avstrije. Na njej poleg udeležencev iz Belgije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Nemčije, Poljske in Romunije sodeluje tudi 41 pripadnikov Slovenske vojske. Vaja je namenjena izmenjavi izkušenj in znanja s pripadniki tujih gorskih enot v gorniških veščinah, streljanju v visokogorju pod različnimi naklonskimi koti in bojnemu delovanju v visokogorju. Države sodelujejo z enotami velikosti najmanj oddelka in največ okrepljenega voda. Slovenska vojska sodeluje z gorskim vodom iz 132. gorskega polka.

Fotografije: stotnik Leon Perčič