Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.04.2011

Po poteh Pohorskega bataljona

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner se je v ponedeljek, 25. aprila, udeležil četrtega Festivala miru pri Treh kraljih na Pohorju. Prireditev, ki je vključevala četrti Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona in so jo organizirali Pokrajinski odbor veteranov Vzhodnoštajerske pokrajine ter Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica, je s kulturnim programom popestril tudi Orkester Slovenske vojske.

Pohorski bataljon (uradno 1. bataljon Pohorskega odreda) je bil partizanska enota, ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. Na začetku je štel 90 borcev, ki so na Pohorje prišli z Dolenjske ter iz Šaleške in Savinjske doline, poveljeval pa jim je Rudolf Mede. V obdobju, ki je bilo za partizanstvo na Štajerskem najtežje, je bil v drugi polovici leta 1942 bataljon nenehno v ofenzivi proti premočnemu sovražniku, 8. januarja 1943 pa je približno 2000 mož sovražne vojske obkolilo bataljonski tabor na Osankarici. Partizani so se borili dve uri in pol, dokler niso bili vsi ubiti, razen ranjenega Franca Kunaverja Sulca, ki so ga pozneje kot talca ustrelili v Ljubnem ob Savinji. V poslednjem boju je padlo 69 borcev Pohorskega bataljona, njihova trupla so Nemci odpeljali v avstrijski Gradec in jih pokopali na tamkajšnjem pokopališču. Po padcu bataljonske patrulje, 17. januarja 1943 v Št. Vidu (danes Završe), do konca vojne večjih partizanskih enot na Pohorju ni bilo več.

Padec Pohorskega bataljona je močno prizadel narodnoosvobodilno gibanje na Štajerskem, veličastna poslednja borba pa je bila drugim velika moralna spodbuda v nadaljnjih bojih z okupatorjem. 

Pohod po poteh Pohorskega bataljona vsako leto poteka po trasi Trije kralji–Črno jezero–Osankarica–zadnje bojišče bataljona–Trije kralji.