Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.03.2016

Piloti Slovenske vojske februarja s helikopterjem na pomoč osemnajstkrat, s falconom dvakrat

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15 minutah pripravljena za sodelovanje, je februarja poskrbela za osemnajst nujnih helikopterskih prevozov, od tega je bilo sedem prevozov s smučišč.
Dežurna posadka letala falcon je februarja v sodelovanju s Slovenija-transplantom poskrbela za dva prevoza organov v Slovenijo. Od podpisa pogodbe o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Slovenija-transplantom lani marca je posadka letala falcon poskrbela za devet prevozov organov.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale 40-krat, od tega so dvakrat posredovale pri reševanju v gorah, 38-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 43 poškodovanih ali obolelih in naletele 45 ur.

V enakem obdobju lani so dežurne helikopterske posadke v reševalnih akcijah posredovale 16-krat, od tega so 12-krat posredovale pri reševanju v gorah, štirikrat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 16 poškodovanih ali obolelih in naletele 20 ur.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat bistvena za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.