Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.08.2018

Piloti Slovenske vojske bodo podpirali urjenje usmerjevalcev združenih ognjev na Češkem

Med 3. in 14. septembrom v letalski bazi Namest na Češkem poteka mednarodna vojaška vaja usmerjevalcev združenih ognjev Ample Strike 2018. Izvedbo vaje podpirajo piloti in letalski tehniki 152. letalske eskadrilje s parom lahkih bojnih letal PC-9M ''Hudournik''. Na vaji se bodo urili tudi usmerjevalci združenih ognjev Slovenske vojske.

Na mednarodni vojaški vaji, ki poteka pod okriljem čeških letalskih sil, sodeluje okoli 1000 pripadnikov in pripadnic iz 19 držav članic Nata in partnerskih držav. Izvedbo vaje, katere namen je urjenje in dvig ravni usposobljenosti usmerjevalcev združenih ognjev (forward air controller – FAC), bo podpiralo 36 zrakoplov.
Scenariji usmerjanj so zelo realistični, kompleksni in od usmerjevalcev zahtevajo celovito obvladovanje taktičnih znanj, poznavanja oborožitvenih sistemov, nacionalnih omejitev, obveščevalnih informacij ter koordinacije med lastnimi enotami (poveljujoči, ostale enote v bližini delovanja, operativni center zračne podpore) in letalskimi posadkami, ki nudijo zračno podporo z namenom zaščite lastnih sil.

Za uspešno izvajanje neposredne ognjene podpore iz zraka je ključna izredna usklajenost dela pilotov in usmerjevalcev na tleh, odlično poznavanje postopkov ter jasno sporazumevanje. Dobro sodelovanje omogoča, da letala delujejo po ciljih, ki so lahko le nekaj deset metrov oddaljeni od lastnih enot. S strani pilota se zahteva odlična prostorska in situacijska predstava, brezhibno obvladanje letala ter dobro poznavanje učinkov letalskega orožja.

PC-9M Hudournik omogoča dolgo prisotnost nad območjem, zaradi nižjih hitrostih in višine leta ima pilot nepretrgoma vizualni stik z dogajanjem na tleh, lastnim enotam lahko posreduje informacije o aktivnostih nasprotnika in jim pomaga pri izvidovanju ter deluje po ciljih, ki jih določi poveljnik na tleh.