Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.08.2012

Pester konec tedna za dežurne posadke helikopterjev Slovenske vojske

Od četrtka, 16. avgusta, do nedelje, 19. avgusta, so bile dežurne posadke helikopterjev Slovenske vojske aktivirane tako pri gašenju požarov v naravi kot tudi pri reševanju v gorah in nujnih medicinskih prevozih. Trikrat je helikopter poletel z nalogo prevoza obolelih oseb, in sicer so v ljubljanski Klinični center prepeljali obolele osebe z Jesenic, iz Tolmina in Kočevske Reke. Dežurna posadka helikopterja je za tri nujne prevoze potrebovala 5 ur.

Velika splošna požarna ogroženost po Sloveniji je botrovala tudi nastanku požarov v naravi. Gasilcem so na pomoč priskočili helikopterji Slovenske vojske. Tako sta bila v soboto, 18. avgusta, in v nedeljo, 19. avgusta, v gašenje požara v Občini Osilnica vključena helikopterja Slovenske vojske, en helikopter pa je včeraj priskočil na pomoč gasilcem tudi na območju Dobrče. V gašenju požarov so bili helikopterji Slovenske vojske v obeh dneh vključeni 5-krat in pri tem naleteli 17 ur. Helikopterji so na pogorišča odvrgli več kot 93.000 litrov vode.

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske je včeraj štirikrat posredovala tudi pri reševanju v gorah. V Splošno bolnišnico Jesenice je prepeljala štiri poškodovane planince, in sicer najprej z območja Krna, za tem s Storžiča in z Zelenice, v poznih popoldanskih urah pa je helikopter poletel še proti slapu Savica. Dežurna posadka je pri tem naletela skoraj 6 ur.

Tako so letos dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovale že 115-krat, od tega so 52-krat posredovale pri reševanju v gorah in 63-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 11-krat pa so posredovale tudi pri gašenju požarov v naravi. Pri tem so prepeljale 117 poškodovanih ali obolelih oseb in v ta namen naletele skupno 180 ur, pri gašenju požarov v naravi pa so vojaški helikopterji naleteli že 45 ur.