Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.12.2013

Otroci in starši iz društva Vesele nogice izredno hvaležni Slovenski vojski

V prilogi objavljamo zahvalo Društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice. Starši malih borcev, otrok s cerebralno paralizo, so izjemno hvaležni vsem, ki so prispevali k temu, da je Slovenska vojska s koncertom Vojaki za lažje otroške korake zbrala dobrih 21.000 evrov.

Za vse, ki bi še želeli darovati, objavljamo potrebne podatke za nakazilo:

TRR: SI56 06000-1100254033, sklica ni treba pisati
Namen: Terapije
Naslov: Društvo Vesele nogice, Celjska cesta 43, 3270 Laško

V nadaljevanju je nagovor, ki ga je imela gospa Spomenka Valušnik, predsednica društva, med koncertom v Cankarjevem domu.

Spoštovani gospod predsednik, vojakinje in vojaki, gospe in gospodje ter dragi podporniki Veselih nogic!
 
V slogi je moč in zato smo tukaj, da pomagamo. Težko je verjeti, kako slabo je poskrbljeno za otroke s posebnimi potrebami. Veseli me, da v tem boju nismo ostali osamljeni. Dokaz za to ste vi, danes zbrani v dvorani in pred televizijskimi sprejemniki.

Predvsem gre neizmerna zahvala Slovenski vojski, ki je vsem nam pokazala, da je trden temelj naše družbe, kjer s svojimi dejanji postavlja v ospredje nemočnega otroka, odrinjenega na njen rob. S tem svojim dejanjem opozarja, da ni edino vodilo in merilo družbene uspešnosti pehanje za denarjem, temveč je možno večje notranje zadovoljstvo in srečo doseči z dobrimi deli.

Nemoč pomagati lastnemu otroku te pripravi, da začneš iskati pomoč, hkrati pa ugotoviš, da lahko morda s svojim znanjem in izkušnjami pomagaš tudi drugim.

Ne moremo kar nemočno čakati na spremembo zakonodaje in mišljenja, ampak moramo nuditi otrokom to, kar potrebujejo DANES. Zgodnja intenzivna obravnava v obdobju razvoja jim tako omogoči samostojnejše življenje in prepreči marsikateri operativni poseg. Ko so enkrat odrasli, je mnogokrat prepozno, saj zamujenega časa ne moremo nikoli nadoknaditi.

Danes bi lahko spregovorili še veliko o cerebralni paralizi in kako te težave reševati. Vendar to ni naš namen. Zbrali smo se z namenom, da podelimo priznanje našim malim borcem in njihovim staršem.

Iskrena ljubezen naših otrok, ki žari v njihovih očeh, nam daje voljo in pogum, da jim utiramo pot v lepšo prihodnost. Zato tudi ne odnehamo. Od njih se učimo in jim pomagamo učiti se od nas.

Odločitev Slovenske vojske, da društvu Vesele nogice ob prihajajočih praznikih “podari” dobrodelni koncert, nam pomeni ne samo veliko čast, ampak tudi potrditev, da smo na pravi poti, da smo s svojimi dejanji naredili nekaj dobrega in seveda tudi obvezo, da tako nadaljujemo še naprej.

Hvala nastopajočim za prijeten večer. Hvala vsem vam, ki ste nas podprli in nam s svojimi dejanji omogočili lepšo prihodnost naših otrok.

Sklenila bi s svojo tiho željo – naj bo ta dogodek eden od korakov k izboljšanju življenja vseh nas.

Spomenka Valušnik,
predsednica društva