Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.06.2018

Osrednjo vajo Slovenske vojske predstavili strokovni javnosti

V četrtek, 7. junija, je bila v Vojašnici Jerneja Molana na letališču v Cerkljah ob Krki predstavljena osrednja vaja Slovenske vojske Jadranski udar 2018.

Zbrane veleposlanike, predstavnike Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije, Slovenske vojske, tujih vojsk in poveljnike sodelujočih letalskih enot sta pozdravila in nagovorila poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva in vodja vaje polkovnik Bojan Brecelj. Strokovni javnosti so bili s strani vodstva vaje predstavljeni njen namen, organiziranost in koncept.

Za razliko od predhodnih predstavitev za strokovno javnost, ki so doslej potekale na terenu zgolj na eni delovni točki, je bil tokrat namen predstaviti usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev na vseh šestih. Zamisel je bila realizirana z izdelavo kratkih filmov, posnetih med potekom vaje na Počku, Korošici, v Primožih, Črnomlju, Celju in Trbovljah. Vsak film je nazorno izpostavil značilnost posamezne delovne točke.

Na mednarodni vojaški vaji, že sedmi zapovrstjo, sodeluje 700 udeležencev, od tega prihaja 350 pripadnikov oboroženih sil iz 22 držav zavezništva.
Urjenje usmerjevalcev združenega ognja podpira pet različnih tipov helikopterjev iz štirih držav in osem tipov letal iz devetih držav. Vajo, ki se končuje v soboto, 9. junija, v sodelovanju in s podporo drugih enot Slovenske vojske organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva.