Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.06.2018

Osrednja vaja Slovenske vojske se je končala

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki se je v petek, 8. junija, s sklepno prireditvijo končala osrednja vaja Slovenske vojske Jadranski udar 2018, na kateri je Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva že sedmo leto zapored izvajala usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Vodja vaje polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, se je udeležencem vaje zahvalil za strokovno in požrtvovalno  delo, saj so v petdnevnem intenzivnem usposabljanju izvedli 816 usmerjanj, od tega 46 v nočnem času. Piloti letal in helikopterjev so za potrebe izvedbe vaje naleti nekaj več kot 400 ur. Nagovor je sklenil z željo, da se varno vrnejo domov ter naslednje leto znova združijo znanje in moči na vaji Jadranski udar 2019.

Usposabljanje 49 skupin usmerjevalcev združenega ognja je potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer so zračna plovila in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območju Korošice in Primožev pri Kočevski Reki, kjer so zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Ob tej priložnosti se Slovenska vojska prebivalcem območij, na katerih so potekale aktivnosti, povezane z usposabljanjem usmerjevalcev združenih ognjev, zahvaljuje za podporo in izkazano razumevanje.