Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.11.2010

Osrednja vaja Slovenske vojske Odločen odgovor 2010 predstavljena širši javnosti

Včeraj, 11. novembra, je na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni potekala predstavitev osrednje vaje Slovenske vojske Odločen odgovor 2010. Predstavitev vaje so si ogledali državni sekretar Ministrstva za obrambo mag. Uroš Krek, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, predsedujoči Vojaškemu odboru Evropske unije general Hakan Syren in namestnik poveljnika Natovega poveljstva sil iz Neaplja generalpodpolkovnik Charles Bouchard.

Vaja z udeležbo enot mednarodnega bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO) je namenjena integraciji ter preverjanju taktičnih postopkov in povezljivosti bataljona. Namen vaje je preverjanje pripravljenosti 18. bataljona JRKBO Slovenske vojske za delovanje v 16. rotaciji Natovih odzivnih sil.

Poleg približno 500 pripadnikov Slovenske vojske na vaji sodeluje tudi 100 pripadnikov tujih oboroženih sil, in sicer francoska četa JRKBO ter pripadniki poljskih, madžarskih in nizozemskih oboroženih sil.

Predstavitev vaje je potekala v dveh delih. V prvem delu je poveljnik 18. BJRKBO podpolkovnik Franc Kalič obiskovalcem predstavil namen in potek vaje, sledila je dinamična predstavitev zmogljivosti bataljona in izvedba taktičnih postopkov v primeru nevarnosti JRKB.

V drugem delu predstavitve vaje so si obiskovalci ogledali statično predstavitev opreme 18. bataljona JRKBO, postopke dekontaminacije ljudi, opreme in vozil, delo v premestljivih laboratorijih ter poveljniško mesto. 

Vodja vaje, poveljnik 72. brigade polkovnik Dušan Toš, je pohvalil delo pripadnikov in pripadnic, ki sodelujejo na vaji, ter dejal: »Po do sedaj opravljenem delu na vaji sem z delom vseh sodelujočih na vaji zelo zadovoljen. Z gotovostjo lahko trdim, da so enote Slovenske vojske, ki bodo od 1. januarja 2011 v šestmesečni pripravljenosti Natovih odzivnih sil NRF 16, dobro usposobljene in opremljene. Taktična vaja, ki jo bomo izvedli v drugem delu vaje, bo vključevala delovanje in odzivanje enote v različnih možnih situacijah, za katere so tovrstne enote namenjene, in sicer za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah ter delovanje v sistemu zaščite in reševanja.«

Poveljnik 18. bataljona JRKBO podpolkovnik Franc Kalič, ki bo s 1. januarjem 2011 prevzel vodenje mednarodnega bataljona JRKBO v Natovih odzivnih silah NRF 16, je po predstavitvi vaje dejal: »Pripadnice in pripadniki mednarodnega bataljona JRKB so v prvem delu pokazali visoko usposobljenost in motiviranost. Uspešno delo na vaji dokazuje, da so enote, sodelujoče na vaji, med seboj povezljive, kar pomeni, da dosegamo ustrezne standarde na področju usposabljanja, poveljevanja in kontrole ter opremljenosti.«
 

Foto: Emil Jalovec, GŠSV

Flash is required!

Polkovnik Dušan Toš, poveljnik 72. brigade


Flash is required!

Poveljnik 18. bataljona JRKBO podpolkovnik Franc Kalič