Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.06.2010

Osmi kontingent Slovenske vojske prevzel dolžnost v Libanonu

V petek, 11. junija, je v bazi Združenih narodov (ZN) v Shami v južnem Libanonu potekala slovesnost ob predaji in prevzemu dolžnosti med kontingentoma Slovenske vojske. Poveljnik osmega kontingenta major Igor Košič je prevzel zastavo ZN od dosedanjega poveljnika podpolkovnika mag. Blaža Tomšiča.

Slovesnosti se je udeležil tudi poveljnik zahodnega sektorja sil Unifil brigadni general Giuseppenicola Tota, ki se je ob tej priložnosti zahvalil pripadnikom sedmega kontingenta Slovenske vojske za profesionalno opravljeno delo. Po slovesnosti je pripadnike obeh kontingentov na večerji gostil poveljnik Unifila španski general Alberto Asarta Quevas.
Tako kot dosedanji slovenski kontingent tudi novi šteje 14 pripadnikov. Naloge, ki jih opravljajo, so enake, kot so jih imeli predhodniki. Skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1701 pripadniki pomagajo libanonskim oboroženim silam v zahodnem sektorju južnega dela Libanona. To vključuje tako nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni del Libanona, kot tudi pomoč pri reševanju nestabilnih razmer.