Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.10.2011

»Osamosvojitev Slovenije – med pričakovanji in realnostjo (1991-2011)«

Od 26. do 28. oktobra 2011 je v Mariboru potekal mednarodni znanstveni simpozij z naslovom »Osamosvojitev Slovenije – med pričakovanju in realnostjo (1991-2011)«. Otvoritev simpozija je potekala v sredo v Kazinski dvorani SNG Maribor, kjer so svoje referate predstavili akterji oziroma pomembni posamezniki, ki so odločilno vplivali na slovensko osamosvojitev. Nadaljevanje simpozija pa je v četrtek in petek potekal v vojaškem objektu Kadetnica, v Avditoriju generala Maistra, kjer so s predstavitvijo referatov nadaljevali raziskovalci-zgodovinarji, ki so predstavili osamosvojitev in dogodke pred tem in zadnjih 20 let.

Med drugim so na simpoziju sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, in sicer doc. dr. Damjan Črnčec, polkovnik doc. dr. Tomaž Kladnik, VVU IX. r. dr. Blaž Torkar in major mag. Zvezdan Marković (seznam vseh predstavljenih tem in udeležencev referatov v prilogi).

Simpozij je potekal v organizaciji Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča v Mariboru. Predsednik organizacijskega odbora prof. dr. Darko Friš pa je med drugim povedal (zvočni zapis v prilogi), da gre za raziskave različnih avtorjev iz osamosvojitvenih časov, najpomembnejših v zgodovini slovenskega naroda.

Program simpozija: 26. in 27. oktober, 28. oktober

Foto: Carmen Kos, PDRIU

Prof. dr. Darko Friš

Flash is required!

Prof. dr. Darko Friš, predsednik organizacijskega odbora Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča v Mariboru - povzetek simpozija