Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.02.2018

Orkester Slovenske vojske od ustanovitve do danes

V sredo, 7. februarja, je bilo v Avditoriju Gimnazije v Ljubljani slovesno odprtje razstave Orkester Slovenske vojske od ustanovitve do danes. Slavnostni govornik  načelnik Generalštaba SV generalmajor dr. Andrej Osterman je poudaril, da ga veseli, da so razstavo odprli dan pred slovenskim kulturnim praznikom. Na ta način se sočasno poklonijo spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in osebnost, ki je pomembno soustvarila slovenski narod.

Razstavljena fotografska dela povzemajo 22-letno glasbeno ustvarjanje Orkestra SV. Orkester Slovenske vojske nudi podporo na protokolarnem področju, dviguje bojno moralo pripadnikov Slovenske vojske, tvori in širi organizacijsko kulturo, ima motivacijsko vlogo ter igra pomembno vlogo v izobraževalnih procesih. Sodeluje na vojaških protokolih in ceremonialih Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske; sodeluje na vojaških prireditvah, različnih (spominskih, žalnih in drugih) slovesnostih; organizira in izvaja samostojne, dobrodelne in promocijske koncerte ter zagotavlja avdio in video (snemalno) dejavnost. Poveljuje mu ppk. Janez Kljun, njegov strokovni vodja je Aljoša Deferri. Orkester ima okoli 160 nastopov letno, v različnih zasedbah: veliki (pihalni) koncertni orkester, protokolarni orkester, big band in različne komorne zasedbe. Posebno skrb namenjajo temu, da bogatijo slovenski glasbeni prostor z avtorskimi deli za pihalne koncerte domačih in mednarodnih skladateljev. Redno se udeležuje festivalov vojaških orkestrov v Avstriji, Belgiji, Franciji, Italiji, Nemčiji, na Danskem in Madžarskem.

Za svoje delo je bil ORKSV leta 1997 odlikovan z bronasto, leta 2008 pa z zlato medaljo Slovenske vojske. Leta 2016 mu je predsednik RS in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor podelil odlikovanje red za zasluge za ohranjanje tradicije vojaških orkestrov na Slovenskem in prispevek k bogati slovenski glasbeni kulturi. Razstava bo odprta za javnost do 3. aprila med 7. in 15. uro, ob sredah do 17. ure.

Foto: Daniel Mlakar, OOJ GŠSV