Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.11.2015

Odprtje razstave del likovne delavnice Maister 2015

V petek, 20. novembra, je bilo v Osrednji koroški knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem odprtje del tradicionalne 17. likovne delavnice Maister 2015, ki je letos potekala med 21. in 24. septembrom v Vojašnici generala Maistra in v vasici Strojna na Koroškem. Letošnja delavnica je potekala v organizaciji 72. brigade in v sodelovanju z občino Ravne na Koroškem ter s Kulturnim društvom koroških likovnikov. Odprtja so se poleg slikarjev udeležili tudi brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade, podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik in mag. Irena Oder, ravnateljica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.

S krajšimi ponovitvami vse od leta 1995 v Vojašnici generala Maistra potekajo likovne delavnice, ki so tesno povezane z Maistrovim življenjem in delom. Jeseni pripadniki 72. brigade v svoje vrste povabijo slikarje, da nekaj dni preživijo z njimi in ustvarjajo na temo, katere navdih je general Maister in kraji, v katerih je živel ter pisal pomemben del slovenske zgodovine.

Povabilu se je odzvalo 34 slikarjev, likovnih pedagogov in slikarjev samoukov tako iz civilnega okolja kot iz vrst pripadnikov Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske. Prvič so se odzvali tudi člani Kulturnega društva koroških likovnikov. Letos so umetniki ustvarjali na temo koroške vedute, na platna pa prenesli lepote in vtise iz te prelepe slovenske pokrajine. Poleg omenjene pokrajine umetniki iščejo navdih tudi v Slovenski vojski in vojaštvu v Mariboru.

V nadaljevanju bodo likovna dela na trajnem ogledu v prostorih Vojaškega objekta Kadetnica in v Vojašnici generala Maistra v Mariboru.
 
Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada

Iz odprtja razstave v Osrednji koroški knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem

Podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik med nagovorom, citrarki Tina Kseneman in Urška Živič ter brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade.

Svoje vtise je na odprtju razstave delila udeleženka delavnice in hkrati predstavnica slikarjev Jelka Leskovar (v sredini), ki je zbrane v imenu ustvarjalcev tudi nagovorila.

Posebno zahvalo za korektno sodelovanje so izrekli tudi mag. Ireni Oder, ravnateljici Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.

General Maister ni bil le vojak, ampak velik umetnik, ki je znal ustvarjati tako s peresom ...

... kot s čopičem.

V nadaljevanju bodo likovna dela letošnjih ustvarjalcev na trajnem ogledu v prostorih Vojaškega objekta Kadetnica in v Vojašnici generala Maistra v Mariboru.

Sproščen klepet in druženje po odprtju razstave