Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.09.2014

Odpirajte Slovensko vojsko lokalni skupnosti

Danes, 19. septembra, je bila v vojaškem objektu na Ajševici slovesnost ob dnevu Teritorialnega polka 1. brigade Slovenske vojske. Načelnik štaba Generalštaba Slovenske vojske, brigadir David Humar, se je v govoru spomnil dneva pred 23 leti, ki je tudi njega osebno zaznamoval, ko so v vojaškem objektu dvigovali slovensko zastavo. Poudaril je, da je ena izmed glavnih nalog polka prav odpiranje oziroma povezovanje z lokalno skupnostjo. Tako ohranjamo Slovensko vojsko prožno in vitalno.

Teritorialni polk svoj dan praznuje 15. septembra, ko je bila Primorska leta 1947 priključena matični Sloveniji. V pozdravnem nagovoru je poveljnik polka polkovnik Emil Velikonja poudaril, da to ni naključje. Odgovornost Teritorialnega polka namreč skoraj v celoti vključuje ozemlje, ki je bilo takrat pod italijansko okupacijo. Teritorialni polk zato, po njegovem mnenju, mora nadaljevati tudi tradicijo teritorialnih poveljstev na Primorskem delu slovenskega ozemlja.

Program sta s svojim nastopom popestrila kvintet Orkestra Slovenske vojske in Društvo za borilne veščine Aikido iz Nove Gorice. Ob robu slovesnosti je bila ob hkratnem zaznamovanju 100. obletnice začetka 1. svetovne vojne odprta razstava Ko bridko jeklo postane umetnina avtorja Sergia Pacorija.