Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.06.2010

Odhod 8. kontingenta v mirovno operacijo UNIFIL v Libanon

Včeraj, 31. maja, je v mirovno operacijo UNIFIL v Libanon odpotovalo 14 pripadnikov 8. kontingenta Slovenske vojske, ki ga večinoma sestavljajo pripadniki iz 9. bataljona zračne obrambe (BZO).

V 9. BZO so v sklopu priprav pred odhodom v mirovno operacijo UNIFIL posebno pozornost posvečali urjenju individualnih in kolektivnih veščin, spoštovanju pravil delovanja v mirovni operaciji, vojaški disciplini in medosebnim odnosom, posebno pozornost so posvetili tudi družinam pripadnikov.

Vseh 14 pripadnikov, ki jim poveljuje major Igor Košič, bo naslednjih 6 mesecev nastanjenih v vojaški bazi v Shami. Izvajali bodo naloge patruljiranja in pomoči pri reševanju krize v južnem delu Libanona, pri čemer bodo sodelovali tudi z libanonsko vojsko. V prihodnjih dneh bo potekala primopredaja dolžnosti in sredstev med pripadniki 7. in 8. slovenskega kontingenta. Pripadniki 7. kontingenta, ki končujejo 6-mesečno delovanje v Libanonu, se bodo v Slovenijo vrnili sredi prihodnjega meseca.

Po odločitvi Vlade Republike Slovenije Slovenska vojska v Libanonu sodeluje s 14 pripadniki, ki v okviru enot UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) Organizacije združenih narodov prispevajo k reševanju krize v Libanonu.