Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.06.2012

Od 1. julija Slovenska vojska zagotavlja sile v Evropski bojni skupini

Danes, 22. junija, je v Vojašnici Celje potekala vojaška slovesnost ob postroju pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo od 1. julija zagotavljali šestmesečno pripravljenost v okviru sil za posredovanje bojne skupine EU (European Union Battle Group – EUBG). V bojni skupini sodelujejo poleg čete 20. motoriziranega bataljona, okrepljene z elementi bojne podpore in logistike ter poveljstva 1. brigade, vojaške policije in drugih enot Slovenske vojske, še pripadniki italijanskih in madžarskih oboroženih sil.
Poveljnik slovenskega kontingenta v bojni skupini je polkovnik Franc Koračin, ki je hkrati v vlogi namestnika poveljnika bojne skupine italijanskega generala Giovannija Manionija. Zbrane na slovesnem postroju je pozdravil poveljnik 1. brigade brigadir David Humar, ki je pri tem dejal, da verjame v pripravljenost vseh pripadnic in pripadnikov slovenskega dela bojne skupine, kar so slovenski vojaki dokazali na večdnevni vaji EU Wind, ki je potekala pretekli mesec na vadiščih italijanske vojske blizu Gemone v severovzhodni Italiji.
Bojne skupine EU so večnacionalne združene enote v velikosti bataljona, okrepljene z elementi bojne podpore in logistike, ki so pripravljene za hitro posredovanje na kriznem žarišču, oddaljenem do 6000 km od Bruslja. Bojne skupine so pripravljene za premik v 15 dneh ter sposobne samostojnega delovanja od 30 do 120 dni. Delujejo pod vodstvom EU na podlagi zahteve OZN. Poslanstvo bojnih skupin je preprečevanje konfliktov, razdvajanje sprtih strani s silo, izvajanje evakuacij z ogroženega območja, vključujoč evakuacije brez uporabe sile, ter pomoč pri izvajanju humanitarnih operacij.