Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.11.2012

Od 1. januarja 2013 bo Slovenska vojska v 20. rotaciji Natovih odzivnih sil zagotavljala motorizirano četo

Z ogledom usposabljanja 74. motoriziranega bataljona na vadišču Apače je včeraj, v četrtek, 15. novembra, dvodnevni obisk v Slovenski vojski sklenil generalmajor Marcello Bellacicco, namestnik poveljnika Zavezniškega korpusa za hitro posredovanje (Allied Rapid Reaction Corps-ARRC). Njegov gostitelj je bil poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan, namen obiska pa je bil visokemu gostu predstaviti zmogljivosti Slovenske vojske, ki bo v prihodnjem letu v 20. rotaciji Natovih odzivnih silah (Nato Response Forces – NRF) zagotavljala motorizirano četo. Generalmajorja Bellacicca je sprejel načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič, gost pa se je v Vojašnici Edvarda Peperka srečal tudi s poveljnikom 1. brigade brigadirjem Davidom Humarjem, ki je generalmajorju predstavil strukturo in delovanje brigade.

Slovenska vojska v Natovih odzivnih silah sodeluje že od leta 2005, ko je januarja za obdobje šestih mesecev v 4. rotaciji zagotavljala lahki vod za dekontaminacijo.

NRF so združene sile Nata v visoki stopnji pripravljenosti in tehnološko napredno opremljene ter lahko štejejo tudi do 25.000 pripadnikov. Sestavljene so iz kopenske, zračne in morske komponente ter vključujejo enote za specialno delovanje. Napotene so lahko na katerokoli mesto, kjer jih Nato potrebuje, sile pa so sposobne izvajati vse vrste operacij kjerkoli na svetu.

Zavezništvo lahko Natove odzivne sile napoti v petih dneh in so samozadostne na območju operacije do 30 dni. Ob primerni popolnitvi in oskrbi enote lahko delujejo na območju operacije do šest mesecev.