Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.05.2018

Obsijana pot od gnezda do zvezd

V četrtek, 10. maja, je bila v vrhniški vojašnici vojaška slovesnost, med katero so odkrili doprsni kip Ivana Cankarja. Vojašnica, ki je bila poimenovana po velikem slovenskem pisatelju, rojenem na Vrhniki, se je Ivanu Cankarju ob 100. obletnici njegove smrti poklonila z doprsnim kipom. Bronasti kip ponazarja, po besedah avtorja Edina Šćuka, s smrtjo obsijano pot pisatelja od gnezda do zvezd.

Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, je poudaril, da so Slovenci v različnih časovnih obdobjih obranili svojo identiteto tako z jezikom oziroma besedo kot z vojaškim odporom. Zato so upravičeno ponosni na slovenske značajske lastnosti, ki izvirajo iz kulture naroda in zgodovine njene vojske. Prepričan je, da je slovenska nacionalna identiteta tesno prepredena s kulturo in uporom skozi njo in zgodovino njene vojske. Sklenil je z željo, da se tudi v prihodnje obe razvijata v trajnem miru. Poveljnik Vojašnice Ivana Cankarja na Vrhniki brigadir Ernest Anželj je ob tej priložnosti povedal, da s postavitvijo kipa potrjujejo trdno zavezo po tvornem sodelovanju Slovenske vojske in lokalne skupnosti, v katero je vojašnica vpeta. Povezanost domače Vrhnike in Slovenske vojske še dodatno utrjuje pogled pisatelja, zazrt v Ljubljanski vrh, ki ga varujejo zaposleni v vojašnici.  

Slovesnosti so se udeležili tudi župan Občine Vrhnika Stojan Jakin, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder. Kulturni program so obogatili učenci obeh vrhniških osnovnih šol, Antona Martina Slomška in Ivana Cankarja, ter Orkester Slovenske vojske.

Foto: Damjan Vodenik, OOJ GŠSV