Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.02.2014

Obletnico vojaške mornarice obeležili ob vrnitvi ladje Triglav iz operacije Naše morje

Na potniškem terminalu Luke Koper je bila v ponedeljek, 3. februarja, slovesnost ob 21. obletnici ustanovitve 430. mornariškega diviziona in vrnitvi slovenskega kontingenta iz vojaške humanitarne operacije Naše morje – Lampedusa. Osrednja govornica na prireditvi je bila predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek. Slovesnosti so se udeležili tudi minister za obrambo Roman Jakič, načelnik GŠSV generalmajor mag. Dobran Božič, župan Občine Koper Boris Popovič ter predstavniki organizacij, ki sodelujejo z enoto, in sorodniki pripadnikov.

Kot je dejala predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek, ji je v veliko zadovoljstvo in čast, da je pripadnice in pripadnike 430. mornariškega diviziona (430. MOD) lahko pozdravila ob vrnitvi večnamenske ladje Triglav v koprsko pristanišče. »Bila sem z vami na Siciliji in se na lastne oči prepričala, kako pomembno in odgovorno nalogo smo vam zaupali. Hkrati sem ob tem ugotovila, da ste to odgovornost več kot upravičili. Zelo ponosna sem bila, ko sem iz tujih ust o vašem delu slišala same pohvale,« je dejala premierka in se pripadnikom enote, ki so se včeraj vrnili z misije, ponovno zahvalila in jim čestitala za izredno hitro vzpostavitev operativne pripravljenosti, izvajanje nalog v zelo zahtevni pomorski operaciji in uspešno sodelovanje z italijanskimi kolegi.

»Ponosna sem, da je bila Slovenija del te misije in na vse vas, ki ste znova dokazali, da je SV profesionalna vojska, ki se lahko enakovredno primerja z drugimi,« je povedala predsednica vlade in pri tem poudarila, da smo »s sodelovanjem v vojaški humanitarni operaciji Naše morje na viden in konkreten način prispevali k varnosti in humanitarni pomoči v osrednjem Sredozemskem morju ter tako pokazali podporo solidarnemu in celovitemu dvostranskemu, regionalnemu in mednarodnemu pristopu pri reševanju migracijske problematike.«

Mag. Bratušek se je ob tej priložnosti zahvalila obrambnemu ministru Romanu Jakiču za njegovo pobudo in angažiranost, pri tem pa dejala, da smo pomembno nalogo opravili tudi na področju zunanje politike, saj je Slovenija s sodelovanjem v operaciji okrepila dvostranske odnose z Italijo, v mednarodnem okolju pa dvignila svoj ugled. Opozorila je tudi, da je cilj operacije Naše morje reševanje človeških življenj, zaradi česar reševanje migrantov ni le težava Italije, temveč celotne Evrope in širše, o čemer se je prepričala ob nedavnem obisku sprejemnega centra v Siracusi. Prav zgodbe migrantov so mag. Bratuškovo spodbudile, da si bo, kot je dejala, tudi na evropski ravni zavzemala za bolj celostno obravnavanje migracijske politike. »Tokrat nikakor ne bo dovolj, da težave rešujemo šele pred lastnim pragom, temveč moramo vzroke za množične migracije iskati in odpravljati že v samih državah izvora,« je bila odločna premierka.

Poveljnik 430. MOD kapitan bojne ladje Boris Geršak pa je povzel nekatere prelomne dogodke v razvoju enote. Kot je dejal, ima Slovensko primorje za našo državo in državljane poseben pomen. »Zaradi njega je Slovenija pomorska in mediteranska država, Slovenci pa smo prepoznani kot pomorski narod z bogato pomorsko tradicijo in zgodovino,« je dejal poveljnik enote, ki je danes obeležila 21. obletnico obstoja. Kot je pojasnil kapitan bojne ladje Geršak, sta Ministrstvo za obrambo in RŠTO takoj po osamosvojitvi začela snovati zamisel o razvoju obalne obrambe in pomorstva kot samostojnega rodu vojske. Takšno usmeritev opredeljuje tudi Resolucija o pomorski usmeritvi. Enota pa se je javnosti prvič predstavila 30. januarja 1993, ko je v portoroški marini od predsednika države prejela prapor mornariške enote SV. »Začetki so bili skromni, pot razvoja pa dinamična,« je povedal poveljnik in dodal, da so imeli »močno željo, znanje in izkušnje, da smo začeli razvijati in izgrajevati zmogljivosti, s katerimi lahko izvajamo obrambo morja in obale, krepimo pomorsko varnost ter prispevamo k mednarodnemu miru in stabilnosti.«

Nov izziv je pred enoto postavilo lansko preoblikovanje SV, saj so v novi strukturi prvič definirane namenske premestljive zmogljivosti. »To je pred nas postavilo nov izziv – zagotavljati zmogljivosti, ki so organizirane, opremljene in usposobljene za uresničevanje poslanstva in nalog samostojno, ali v sestavi z drugimi doma in na tujem. Skupina protiminskih potapljačev, del enote za uničevanje NUS na kopnem ter večnamenska ladja Triglav so postale prioriteta našega dela, ciljno usmerjenega v zagotavljanje vseh pogojev za njihovo delovanje,« je povzel kapitan bojne ladje Geršak. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja ladje v vojaški humanitarni operaciji Naše morje, s katerim so pripadniki enote »Slovenijo uvrstili na zemljevid pomorskih držav, ki lahko prispevajo k zagotavljanju varnosti in stabilnosti na morju.« Poveljnik kapitan bojne ladje Boris Geršak se je zahvalil vsem pripadnikom enote, pa tudi drugim, ki so in še razvijajo rod pomorstva pri nas, pomorskim in drugim organizacijam, s katerimi sodeluje enota, obalnim občinam in prebivalcem.

V okviru slovesnosti so pripadnikom enote, ki so sodelovali v operaciji Naše morje podelili medalje v službi miru. Posebej sta pripadnikom za uspešno opravljene naloge v okviru operacije in ob vrnitvi v domovino čestitala tudi minister za obrambo Roman Jakič in načelnik GŠSV generalmajor mag. Dobran Božič.

Foto: Robert Cotič, SOJ SV

Flash is required!

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek


Flash is required!

Poveljnik 430. MOD kapitan bojne ladje Boris Geršak