Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.04.2018

Obisk predstavnikov OS BiH v Fizikalno kemijskem laboratoriju, Vodu za vzdrževanje streliva in minsko-eksplozivnih sredstev in Vodu za uničevanje NUS

V času od 10. do 11. aprila je na osnovi sporazuma med Ministrstvom za zunanje zadeve in Ministrstvom za obrambo/Generalštabom Slovenske vojske o izvedbi projekta bilateralne tehnične pomoči Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini  potekala III. faza projekta kontrole stabilnosti smodnikov.

Udeležilo se ga je 6 predstavnikov OS BiH in predstavnika strojne fakultete BiH. Prvi dan so obiskali vod za vzdrževanje streliva in minsko-eksplozivnih sredstev (VVSMR) v Borovnici, kjer so si ogledali stroje v delavnici in prikaz določenih postopkov dela. Ogledali so si tudi opremo, prostore in predstavitev Voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev. Drugi dan obiska so obiskali Fizikalno-kemijski laboratorij, kjer jih je sprejel načelnik Inženiringa VVU XIII. r. Jožef Valentinčič,  katerega sodelavci so jim predstavili ključne naloge in pomen laboratorija ter praktično prikazali teste za kontrolo stabilnosti smodnikov in identifikacijo energetskih materialov. Udeleženci so pozorno spremljali izvedbo testov, saj bodo v kratkem podobne teste začeli izvajati tudi sami v novem laboratoriju, ki ga v okviru projekta »SAFE-UP BiH« gradi OVSE. Pri obisku v Fizikalno-kemijskem laboratoriju je bila prisotna tudi ga. Mateja Urbanija Lenart, skrbnica projektov bilateralne tehnične pomoči na MZZ.
 
Predstavniki OS BiH so izrazili zahvalo za izvedbo projekta, saj jim bo znanje, ki so ga sedaj prejeli v okviru II. in III. faze, ko so imeli tudi možnost praktičnega dela, v veliko pomoč ob zagonu njihovega laboratorija. Izrazili so tudi željo, da bi se s podobnim projektom nadaljevalo tudi v prihodnje.

Fotografije: arhiv LOGBR