Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.03.2018

Obisk predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v BiH v Fizikalno-kemijskem laboratoriju Slovenske vojske

V torek, 13., in sredo, 14. marca, so predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v BiH obiskali Fizikalno-kemijski laboratorij Inženiringa Logistične brigade.

Slovenska vojska je v letu 2017 na pobudo Direktorata za obrambno politiko (DOP) izrazila pripravljenost na sodelovanje pripadnikov Fizikalno-kemijskega laboratorija v projektu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je namenjen uničevanju konvencionalnega streliva in izgradnji zmogljivosti Ministrstva za obrambo BiH za nadzor stabilnosti smodnikov, imenovan OSCE SAFE-UP BiH.

V času obiska v Fizikalno-kemijskem laboratoriju so jim vodja laboratorija VVU XII. r. Mojca Kaučič Škufca in ostali uslužbenci laboratorija predstavili ključne naloge ter praktično prikazali teste za kontrolo stabilnosti smodnikov in identifikacijo energetskih materialov. V nadaljevanju jim je predstavnik laboratorija VVU XII. r. Zoran Savić predstavil informacijski sistem za nadzor nad SiMES in jih seznanil s ključnimi podatki vnosa v sistem. Ob koncu obiska je delegacijo sprejel tudi generalni direktor Direktorata za obrambno politiko mag. Aleš Mišmaš in pozdravil podporo, ki jo Slovenska vojska nudi oboroženim silam BiH v procesu obvladovanja  SiMES. 

Predstavniki OVSE v BiH so izrazili zahvalo za omogočen obisk in praktično predstavitev dela, kar jim bo ob zagonu laboratorija v veliko pomoč in videnje za vnaprej.

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek in pripadnik Inženiringa