Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.05.2010

Obisk načelnika Generalštaba Slovenske vojske na Kosovu in v Republiki Makedoniji

V nedeljo, 2. maja, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner v okviru praznovanja dneva Slovenske vojske obiskal pripadnike in pripadnice 21. kontingenta Slovenske vojske v mednarodni operaciji KFOR na Kosovu.

V vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći se je generalmajor mag. Šteiner seznanil s spremenjeno strukturo kontingenta in njegovim delovanjem ter se srečal s pripadniki in pripadnicami slovenskega kontingenta. Ob tej priložnosti se jim je načelnik zahvalil za njihovo delo ter jim čestital ob prihajajočem dnevu Slovenske vojske.

Generalmajor mag. Šteiner se je srečal tudi s poveljnikom operacije KFOR nemškim generalpodpolkovnikom Marcusom Bentlerjem, ki je pohvalil delo in profesionalnost slovenskega kontingenta ter se načelniku zahvalil za dosedanje sodelovanje Slovenske vojske v mednarodni operaciji KFOR. Prav tako sta se sogovornika pogovarjala tudi o prihodnjem preoblikovanju mednarodnih sil KFOR na celotnem območju Kosova.

V nadaljevanju obiska se je generalmajor mag. Šteiner srečal še s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnikom Vincenzom Grassom, ki je načelniku predstavil delovanje bojne skupine Zahod, kjer delujeta tudi operativni četi slovenskega kontingenta. Polkovnik Grasso je pohvalil visoko profesionalnost pripadnikov in pripadnic obeh slovenskih čet, ki opravljajo naloge na območju odgovornosti, ter pripadnike, ki delujejo v poveljstvu Večnacionalne bojne skupine Zahod.

V ponedeljek, 3. maja, je generalmajor mag. Šteiner nadaljeval obisk v Republiki Makedoniji in se v Skopju udeležil primopredaje dolžnosti poveljnika Natovega poveljstva Skopje. Dosedanji poveljnik bolgarski kapitan Valentin Ljubomirov Grašev je dolžnost predal slovenskemu častniku brigadirju Davidu Humarju, ki bo poveljstvo vodil leto dni.

Natovo poveljstvo Skopje skrbi za podporo makedonskim oblastem pri reformi varnostnega sektorja in približevanju Makedonije v evro-atlantske integracije ter podporo Natovim misijam na območju Balkana. Glavna naloga poveljstva je podpora Nata Republiki Makedoniji pri preoblikovanju obrambno-varnostnega sektorja in pomoč državi na poti približevanja Zavezništvu. Težišče delovanja je na sodelovanju z makedonskim obrambnim ministrstvom, poleg tega pa tudi z ministrstvoma za notranje in zunanje zadeve ter z ministrstvom za transport.

Generalmajor mag. Šteiner je ob tej priložnosti poudaril, da je prevzem dolžnosti poveljnika Natovega poveljstva veliko priznanje tako za Slovensko vojsko kot tudi za Republiko Slovenijo in dejal: »To je prvi poveljniški položaj v strukturi zveze Nato za Slovenijo, odkar je pred petimi leti postala članica Zavezništva, naloga brigadirja Humarja pa bo priprava pogojev za prehod poveljstva v civilno misijo.«

Avtor posnetkov Borut Podgoršek, MORS

Flash is required!

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner


Flash is required!

Brigadir David Humar